Koupě chaty bez příjezdové cesty
Koupě chaty bez příjezdové cesty
Dobrý den chtěl bych se vás zeptat na názor. Mohu koupit hodně levně jednu chatu, problém je ale v tom že příjezdová cesta k ní patří sousedovi. Vlastní okolní pole přes které vede kilometrová prašná cesta k chatě. Může mi soused říct třeba po roce že si nepřeje abych po cestě jezdil když je jeho já budu muset nechávat auto kilometr od chaty? Teoreticky to možné je ne?
Ano to možné je a bohužel ne jen teoreticky. Stačí aby jsi se sousedovi znelíbil a může ti zakázat nejen po cestě jezdit, ale chodit pěšky přes jeho pozemek. Toto si bohužel není možné vynutit ani soudně, každý má právo si o svém pozemku rozhodovat sám. V lepším případě po tobě může chtít nájemné za používání jeho cesty. Sousedské vztahy nebývají zrovna ideální, takových sporů už bylo hodně.
Je ale možné, že na jeho pozemku je katastru nemovitostí zapsáno věcné břemeno, o používání cesty a v tom případě by tě pouštět musel. Dříve než koupíš si to prověř, protože pokud tam zápis není, s dodatečným zapsáním soused jistě souhlasit nebude.
Je ale možné, že na jeho pozemku je katastru nemovitostí zapsáno věcné břemeno, o používání cesty a v tom případě by tě pouštět musel. Dříve než koupíš si to prověř, protože pokud tam zápis není, s dodatečným zapsáním soused jistě souhlasit nebude.
Mám ten samý názor. Nikdy nevíš co bude za x let. Když se soused rozhodne že tam jezdit nebudeš tak musíš nosit tašky přes celou cestu, jestli tě tam nechá aspoň chodit. Osobně bych do toho nešel. Sousedi se pohádají kvůli pár kouskům ovoce co spadne na sousední pozemek. Těžko by se pak chata i prodávala když se k ní nebude jak dostat.