Minimální množství zelí na nakládání

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
vrzalka

Minimální množství zelí na nakládání

Nový příspěvek od vrzalka » 24 lis 2016 13:15

Proč když naložím zelí na kvašení podle receptu tak mi zplesniví? Může to být tím že místo 12 kg zelí jak se píše v receptu dávám na zkoušku pouze 2 kg ?

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 24 lis 2016 13:50

Řekl bych, ty dvě kila, které uvádíš, je minimální množství, které jde s úspěchem naložit.

vrzalka

Nový příspěvek od vrzalka » 24 lis 2016 14:01

No byla to jedna menší hlávka. Možná to bylo 1,5 kg. Zkusím teda příště 5 kg. Protože podle receptu to jde. Jedině to množství jsem nedodržela, poměr surovin ano.

dabač
člen
Příspěvků 2273
Registrován 06 črc 2016 14:10

Nový příspěvek od dabač » 24 lis 2016 15:53

Já už zelí do zelňáku nenakládám .používám normální sklenice omnia 0,8lt.a osvědčilo se mě to.

vrzalka

Nový příspěvek od vrzalka » 24 lis 2016 16:00

A nechcete napsat pane Dabač podrobnější návod nebo recept? Něco co máte ozkoušeného byla bych vám velice vděčná. Pořád se mi to zelí nedaří udělat.

dabač
člen
Příspěvků 2273
Registrován 06 črc 2016 14:10

Nový příspěvek od dabač » 24 lis 2016 16:37

Klasický postup.Zelí zbavené otlučených a jinak znečištěných listů rozkrojit na ´čtvrtky a vyříznout košťál.Nakrouhat.Používám tří břitý krouhač na zelí.Ale dá se to i nakrájet pokud máte menší množství.Důležité je aby zelí bylo pozdní krouhárenské.Ranné zelí je nevhodné a výsledek nejistý.Na 10 kg zelí asi 20 dkg soli a trochu kmínu.Ne moc protože by zelí bylo nahořklé.Někdo přidává do zelí jablka,česnek,cibuli ale to já nedělám.Jsem toho názoru že si to každý ochutí podle sebe až při konzumaci.Nakrouhané zelí teda promíchám s tou solí a kmínem.Potom dám do většího škopku nebo jiné plastové nádoba a teď je potřeba jej namělnit aby pustilo vodu .Já to dělám tak že do zelné hmoty mydlím takovou tlučkou kterou ´jsem si vyrobil z březového špalku.Další možnost je zelí šlapat ale to vy jistě víte.Když zelí pustí vodu tak jej začnu pěchovat do sklenic.Ale pozor nechce to nandat moc plný .Já to cpu asi tak 3-4 cm pod okraj .Zelnou štávu postupně ze sklenic odebírám a až pořádném upěchování a na tom záleží aby ve sklenici nezůstaly vzduchové bublinky které vám to snažení jinak znehodnotí.Když je upěchováno tak doliji zpět zelnou šťávu a zakryji volně víčkem.naplněné sklenice uložím do vaničky a nechám asi tak 3-5 dní kvasit.Při tom kvašení vám zelí nabyde až po okraj a šťáva částečně vyteče do vaničky.Ještě jsem zapoměl že při z pracování zelí přebytečnou zelnou šťávu scedím a uložím na pozdější dobu .Po těch dnech co zelí kvasilo vezmu sklenice a znovu upěchuji a doleji tou šťávou co máte v rezervě.Důkladně zavíčkovat a za 14 dnů můžete konzumovat.To že vám ještě i potom může šťáva v důsledku kvašení ze sklenic vytékat je možné.Proto ta vanička .Je dobré aby naplněné sklenice nebyly na přímém světle ale nejlépe takový polo stín.Zelí pokud je to dobře provedeno vám takto bez jakékoli sterilizace vydrží až do příští sklizně.Ještě upozornění bavíme se o bílém zelí.Červené je v podstatě stejné ale to nedělám protože manželka dělá ze zelí třepáky a to barevné není to pravé ořechové.Ať se vám zadaří.-

vrzalka

Nový příspěvek od vrzalka » 24 lis 2016 17:04

Děkuji za recept jste moc hodný. Určitě to vyzkouším.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 25 lis 2016 09:58

Pokud se dělá zelí u nás, tak přibližný postup jako u dabače, ale zelí nechám vykvasit ve větší nádobě, a až je vykvašené, nacpu jim malé sklenice a chvíli zavařím, aby chytlo víčko. Nechat kvasit v malých sklenicích jsem ještě nedělal.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Poslední příspěvek
  •    nakládání zelí
       od lahny » 21 říj 2018 10:43 »
    1 Příspěvků
    2472 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Mudr.Lant
    21 říj 2018 10:51
  •    Jak často jíst kysané zelí a jaké množství?
       od Alice » 18 led 2017 18:28 »
    3 Příspěvků
    1448 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Ann
    19 led 2017 07:36
  •    Nakládání ryb změknou kosti ?
       od Paulie » 04 črc 2016 18:50 »
    2 Příspěvků
    1199 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Jitule
    04 črc 2016 18:57
  •    Jaký olej na nakládání sýru?