Zdravím, potřebuju koupit na chatu čerpadlo které bude ve sklepu a do studny potáhnu hadici. Jak se značí sací výkon čerpadla nebo tak něco abych věděl jestli to utáhne? Mám to ke studni cca 30 metrů a voda je v hloubce cca 10 metrů. Jak poznat jestli takovou délku čerpadlo utáhne? Čím se značí výkon čerpadla?
Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s
Zdravestravovani.cz
a proto je doporučuji.
Jak poznat sací výkon čerpadla
V parametrech čerpadla je obvykle uvedená sací výška. Ale pro studnu hlubokou 10m a více, navíc vzdálenou 30m (jaké je ještě převýšení mezi vrškem studny a výtokovým ústím hadice? To musíš připočíst!) bych bez velkého přemýšlení použil ponorné čerpadlo. Klasické sací někde kolem 10m končí a dobře je použitelné tak do 6-7m.
Super ještě že jsem se zeptal. Převýšení od studny do sklepa je ještě nějakých 10 metrů (studna je dole na zahradě v dolíku. Měl jsem tam právě ponorného malyše, ale přišlo mi čerpadlo do sklepa jako lepší nápad. Teď vím že to byla blbost. No napadlo mi to proto, jestli ten malyš ve vodě (potopený 365 dní v roce) netrpí příliš, že by to čerpadlo ve sklepu mohlo vydržet dýl.
Malyše znám, je to dobré čerpadýlko, ale výtlačná výška 20m už je na něj hodně (přece jen je pouze membránový) a není divu, že relativně často odchází.
Ale v prodeji jsou jednak samostatné odstředivé "ponorky" a také celé soupravy ponorného čerpadla s příslušnou nádrží - tlakovou nádobou. Jen projít příslušné obchody a vybrat si. A doporučuji speciálku na čerpadla, ne ty různé hobbymarkety (Baumax, OBI apod). Ve speciálce dostaneš kvalitnější informace.
Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.
Ale v prodeji jsou jednak samostatné odstředivé "ponorky" a také celé soupravy ponorného čerpadla s příslušnou nádrží - tlakovou nádobou. Jen projít příslušné obchody a vybrat si. A doporučuji speciálku na čerpadla, ne ty různé hobbymarkety (Baumax, OBI apod). Ve speciálce dostaneš kvalitnější informace.
Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.
-
- Podobná témata
- Poslední příspěvek