Na jakou teplotu ohřívat vodu v bojleru?
Na jakou teplotu ohřívat vodu v bojleru?
Na jakou teplotu by se měla nechat ohřívat voda v bojleru? Pro domácí použití jako sprchování vytírání mytí nádobí a tak dále.
60°C bývá udáváno jako práh bolestivosti pro člověka. Takže i z důvodů úspory el. energie ohřívám max. na 70°C.
A docela by mě zajímalo, kde se v pitné vodě, notabene ohřáté na cca 70°C vezmou bakterie, myslím tím nebezpečné, protože nějaké mikroorganismy tam budou vždycky.
Pro Ann: Plynový kotel funguje pro ohřev vody stejně, jako karma, je to průtokáč. Ohřívat na vyšší teplotu, než je momentálně potřeba, je plýtvání plynem :)
A docela by mě zajímalo, kde se v pitné vodě, notabene ohřáté na cca 70°C vezmou bakterie, myslím tím nebezpečné, protože nějaké mikroorganismy tam budou vždycky.
Pro Ann: Plynový kotel funguje pro ohřev vody stejně, jako karma, je to průtokáč. Ohřívat na vyšší teplotu, než je momentálně potřeba, je plýtvání plynem :)
Samozřejmě. Ale taky mi říká, že bakterie legionelly prakticky nepřežívají teplotu vyšší, než 70°C a navíc, pokud používáš pitnou vodu z jednoho zdroje a doma ji ohříváš v bojleru, je ti termická likvidace legionelly čočku platná, protože ji máš v té studené vodě.
Co si o tom před diskuzí něco přečíst :?: :?:
Není to tak. V třípatrovém RD by právě průtokový ohřívač byl velkým plýtváním. Máme zásobník horké vody a teplá voda stoupá nahoru bez pomoci oběhového čerpadla. Kotel tedy stojí dole a i ve třetím patře je teplá voda k dispozici okamžitě, není třeba plýtvat odpouštěním.satam Pro Ann: Plynový kotel funguje pro ohřev vody stejně, jako karma, je to průtokáč. Ohřívat na vyšší teplotu, než je momentálně potřeba, je plýtvání plynem :)
Promiň, ten systém neznám, měl jsem zato, že máte běžný plynový kotel s ohřevem vody.
Aby fungovalo to, co jak říkáš, máte ve svém RD, musí tam být zajištěn trvalý oběh teplé vody. A jelikož při tom trvalém oběhu voda chladne, musí být zajištěno trvalé přihřívání. Posoudit, co je v tomto případě výhodnější, zda průtok nebo oběh, už je otázka pro odborníka, který bude schopný to na základě dostupných informací o parametrech systému spočítat :) :)
Aby fungovalo to, co jak říkáš, máte ve svém RD, musí tam být zajištěn trvalý oběh teplé vody. A jelikož při tom trvalém oběhu voda chladne, musí být zajištěno trvalé přihřívání. Posoudit, co je v tomto případě výhodnější, zda průtok nebo oběh, už je otázka pro odborníka, který bude schopný to na základě dostupných informací o parametrech systému spočítat :) :)
Samozřejmě že jsem o tom něco četl. Ta rozkošná bakterie se množí ve vodě od 25°C do 55°C. Máš tam ještě něco?satam Samozřejmě. Ale taky mi říká, že bakterie legionelly prakticky nepřežívají teplotu vyšší, než 70°C a navíc, pokud používáš pitnou vodu z jednoho zdroje a doma ji ohříváš v bojleru, je ti termická likvidace legionelly čočku platná, protože ji máš v té studené vodě.