Kolik let musí mít člověk odpracováno aby dostal důchod?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Paulie
člen
Příspěvků 1535
Registrován 16 úno 2016 08:21

Kolik let musí mít člověk odpracováno aby dostal důchod?

Nový příspěvek od Paulie » 14 bře 2017 17:59

Jelikož se zvyšuje věk pro odchod do důchodu, zvyšuje se také počet odpracovaných let? Nevíte někdo kolik je to teď?

Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.

Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Portu.cz a proto je doporučuji.
Portu.cz a proto je doporučuji.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 14 bře 2017 18:00

V současnosti to je 35 let!

satam
zkušení rádci
Příspěvků 6470
Registrován 27 úno 2017 13:17

Nový příspěvek od satam » 14 bře 2017 18:01

35

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 14 bře 2017 18:03

Mudr.Lant V současnosti to je 35 let!
To uteče jako voda. Já mám odpracovaných 46 let a kdyby se počítaly i přesčasy, tak mám aspoň o 5 let více. :lol:

Paulie
člen
Příspěvků 1535

Nový příspěvek od Paulie » 14 bře 2017 18:04

A když mám dva roky na úřadu práce celkem, počítají se mi do toho? Znáte to mladistvá nerozvážnost. Vydělával jsem si trošku bokem a moc se o to nestaral. Dneska bych si za to nejradši nafackoval. Ale na mojí obhajobu musím říct že jsem nepobírám žádné peníze z úřadu, pouze za mě platil úřad zdravotní pojištění. To se nejspíš do toho na 99% nezapočítává že?

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 14 bře 2017 18:07

ÚP se ti k důchodu počítá, ale na 100% se nezapočítává zdravotní. Můžeš ovšem doplatit důchodové pojištění.

Paulie
člen
Příspěvků 1535

Nový příspěvek od Paulie » 14 bře 2017 18:10

Takže jestli to chápu dobře a za ty dva roky bych doplatil sociální pojištění, tak se mi to bude počítat do odpracovaných let jako kdybych pracoval.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 14 bře 2017 18:18

Ty dva roky, co jsi byl registrovaný na ÚP se ti počítají do důchodu automaticky. Ty bys musel doplatit ty roky, které ti chybí do těch třiceti pěti.

Paulie
člen
Příspěvků 1535

Nový příspěvek od Paulie » 14 bře 2017 18:20

Aha chápu. Díky

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 14 bře 2017 18:22

Ještě se zeptám: Za ty dva roky na ÚP jsi dostával podporu? Pokud ne, musel bys je doplatit také.

satam
zkušení rádci
Příspěvků 6470

Nový příspěvek od satam » 14 bře 2017 19:43

Omlouvám se, ale ty bludy už nemohu číst. :shock:
Doba vedení uchazečů na úřadu práce se započítává do důchodu jen omezeně :!: A jelikož je nad mé síly to popsat vlastními slovy, máte to zde:
"Jak se započítává evidence na úřadu práce do důchodu?
Přesto, že si řada občanů myslí, že pokud jsou evidováni na úřadu práce, jsou sociálně pojištění, není tomu vždy tak. Evidence na úřadu práce se totiž “do důchodu” započítává jen částečně a pouze omezené období. Zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění totiž v § 5 odst. 2 písm. a) říká: “Pojištění jsou při splnění podmínek stanovených v tomto zákoně účastny dále osoby osoby vedené v evidenci Úřadu práce České republiky – krajské pobočky, popřípadě pobočky pro hlavní město Prahu (dále jen „krajská pobočka Úřadu práce“) jako uchazeči o zaměstnání po dobu, po kterou jim náleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, a v rozsahu nejvýše 3 let též po dobu, po kterou jim tato podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáleží, s tím, že tato doba 3 let se zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod, doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením věku 55 let, se do ní započítává v rozsahu nejvýše 1 roku, a nezapočítává se do ní jiná náhradní doba pojištění nebo doba pojištění, které se kryjí s dobou, po kterou je osoba vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání; za dobu, po kterou náleží podpora v nezaměstnanosti, se přitom považuje též doba, po kterou se podpora v nezaměstnanosti neposkytuje z důvodu, že osobě vedené v evidenci uchazečů o zaměstnání přísluší odstupné, odbytné nebo odchodné."
Zdroj: https://www.naseduchody.cz/clanek_54-ur ... uchod.html
A to ještě není úplně celé, ale to podstatné tu je.

A když si někdo doplácí socpoj jako samoplátce, doba placení se nezapočítává celá , ale redukuje se. Započítává se tuším 2/3 zaplacené doby. Ale to nevím přesně a už se mi to nechce hledat.

Moje rada zní: Zajít na OSSZ a tam si nechat spočítat započtenou dobu. Rovněž tam obdržíte přesné informace k tomu, co se jak započítává.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 14 bře 2017 19:56

satam Omlouvám se, ale ty bludy už nemohu číst. :shock:
Doba vedení uchazečů na úřadu práce se započítává do důchodu jen omezeně :!: A jelikož je nad mé síly to popsat vlastními slovy, máte to zde:
"Jak se započítává evidence na úřadu práce do důchodu?
Přesto, že si řada občanů myslí, že pokud jsou evidováni na úřadu práce, jsou sociálně pojištění, není tomu vždy tak. Evidence na úřadu práce se totiž “do důchodu” započítává jen částečně a pouze omezené období. Zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění totiž v § 5 odst. 2 písm. a) říká: “Pojištění jsou při splnění podmínek stanovených v tomto zákoně účastny dále osoby osoby vedené v evidenci Úřadu práce České republiky – krajské pobočky, popřípadě pobočky pro hlavní město Prahu (dále jen „krajská pobočka Úřadu práce“) jako uchazeči o zaměstnání po dobu, po kterou jim náleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, a v rozsahu nejvýše 3 let též po dobu, po kterou jim tato podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáleží, s tím, že tato doba 3 let se zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod, doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením věku 55 let, se do ní započítává v rozsahu nejvýše 1 roku, a nezapočítává se do ní jiná náhradní doba pojištění nebo doba pojištění, které se kryjí s dobou, po kterou je osoba vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání; za dobu, po kterou náleží podpora v nezaměstnanosti, se přitom považuje též doba, po kterou se podpora v nezaměstnanosti neposkytuje z důvodu, že osobě vedené v evidenci uchazečů o zaměstnání přísluší odstupné, odbytné nebo odchodné."
Zdroj: https://www.naseduchody.cz/clanek_54-ur ... uchod.html
A to ještě není úplně celé, ale to podstatné tu je.

A když si někdo doplácí socpoj jako samoplátce, doba placení se nezapočítává celá , ale redukuje se. Započítává se tuším 2/3 zaplacené doby. Ale to nevím přesně a už se mi to nechce hledat.

Moje rada zní: Zajít na OSSZ a tam si nechat spočítat započtenou dobu. Rovněž tam obdržíte přesné informace k tomu, co se jak započítává.
....Přesto, že si řada občanů myslí, že pokud jsou evidováni na úřadu práce, jsou sociálně pojištění...To si myslíš ty a ostatní!

satam
zkušení rádci
Příspěvků 6470

Nový příspěvek od satam » 14 bře 2017 20:12

Mudr.Lant ....Přesto, že si řada občanů myslí, že pokud jsou evidováni na úřadu práce, jsou sociálně pojištění...To si myslíš ty a ostatní!
A já jsem úplný ***** a proto jsem sem ten citát vložil :roll:

Ann
člen
Příspěvků 6632
Registrován 06 črc 2016 09:33

Nový příspěvek od Ann » 14 bře 2017 20:18

To asi ne, ale pětihvězdičkový jsi, protože začínáš těmito slovy : omlouvám se, ale ty bludy už nemohu číst. :roll: Dalo se to napsat i jinak, nemyslíš?

satam
zkušení rádci
Příspěvků 6470

Nový příspěvek od satam » 14 bře 2017 20:31

A co to změní na významu toho, co jsem napsal, když to zabalím do nějakého pozlátka? Nebo snad to není pravda? To fakt tady člověk nemůže slušně, ale natvrdo napsat, co si myslí? Urazil jsem někoho? Čím? Jak?
Jinak těch pět hvězdiček není sprosté slovo ani nadávka, ale trochu starší lékařské označení pro "člověka postiženého těžkou mentální retardací". A jelikož jsem tak nazval sebe, co mi kdo může vyčítat.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 14 bře 2017 20:34

Samochvála smrdí? /:/)

satam
zkušení rádci
Příspěvků 6470

Nový příspěvek od satam » 14 bře 2017 20:47

Nějak postrádám souvislost s původní otázkou.
A protože tohle není OT ale spam, hrubě porušuješ bod č. 9 Pravidel.

Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.

Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Portu.cz a proto je doporučuji.
Portu.cz a proto je doporučuji.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Poslední příspěvek
  •    Jak nejdál od Země se dostal člověk?
       od jan S » 28 lis 2017 08:35 »
    2 Příspěvků
    764 Zobrazení
    Poslední příspěvek od jan S
    28 lis 2017 09:23
  •    Jak daleko od Země s nejdál člověk dostal?
       od Brumlík » 15 kvě 2018 08:20 »
    1 Příspěvků
    548 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Mudr.Lant
    15 kvě 2018 08:25
  •    Počítá se invalidní důchod do odpracovaných let?
       od Marek Šantora » 15 říj 2017 09:38 »
    7 Příspěvků
    2113 Zobrazení
    Poslední příspěvek od satam
    15 říj 2017 12:14
  •    V kolika letech má člověk začít spořit na důchod?
       od Regina25 » 15 dub 2018 14:39 »
    1 Příspěvků
    639 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Mudr.Lant
    15 dub 2018 15:26
  •    Proč jsem za odpovídání na položené otázky dostal perma ban?
       od MajkyDžejJeZpětBitch » 29 říj 2016 12:15 »
    3 Příspěvků
    1078 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Admin 24poradna.eu
    29 říj 2016 13:23