Platí se za domov důchodců?
Platí se za domov důchodců?
Dobrý den. Je placený domov důchodců (každý z obyvatel domova důchodců platí nejakou částku za ubytování) či je tato služba důchodci hrazena státem? Děkuji
Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.
Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.
Ještě existuje možnost a to je LDN (léčebna dlouhodobě nemocných), ale to je něco jako nemocnice. Tam se platí pouze 100 korun denně poplatek a zbytek hradí pojišťovna a zbytek důchodu pacientu zůstává.Ann Ceny v domovech důchodců jsou tak vysoké, že velká část důchodců ani tak vysoký příjem nemá. Když se takový člověk o sebe nemůže sám postarat a rozhodne se jít do domova důchodců, tak v tom případě mají povinnost rozdíl doplácet jeho děti.
To platí pro Maruš.
A jaké jsou tedy ty ceny v DD? Co je tam dražšího, než kdyby ten člověk žil doma?Ann Ceny v domovech důchodců jsou tak vysoké, že velká část důchodců ani tak vysoký příjem nemá. Když se takový člověk o sebe nemůže sám postarat a rozhodne se jít do domova důchodců, tak v tom případě mají povinnost rozdíl doplácet jeho děti.
Platí, že člověku musí zůstat těch 15%. Dále je tu PnP - příspěvek na péči. Tento příspěvek je v takové výši, aby tento člověk měl na zaplacení potřebné pomoci při sebeobsluze.
Nahlížejte a vyhledávejte po internetu, řešení je to jedno z nejjednodušších. Hlavním vodítkem je ovšem potřebná dopomoc při sebeobsluze. Pokud je soběstačná, DD není potřeba. (Hledání nechávám na vás, protože nemám čas tu psát něco, co už je xkrát popsáno jinde)Ann Jak jsem tak nahlížela........ Jak by mohla bydlet v domově důchodců?
Mudr.Lant: LDN je nejlepším řešením pro rodiny, které se nechtějí vzdát nastřádaného důchodu (který pacient stále pobírá) do dědictví. Tam je totiž péče hrazena PnP a pobyt je pro pacienta zdarma.
Pravda ale je, že náš stát stále nemá dořešenu zdravotně-sociální strukturu, v tom nemá smysl se rozepisovat.
Děkuji Maruš, nemám důvod hledat, počítáme s tím, že se o maminku postaráme sami. Uvedla jsem to jen jako příklad, že spousta důchodců na platit si DD nedosáhne. Je směšné ohánět se průměrným důchodem, protože průměr navyšují prominentní jedinci.Maruš Nahlížejte a vyhledávejte po internetu, řešení je to jedno z nejjednodušších.
Pak to ale nebyl ten nejvhodnější příklad.Ann Děkuji Maruš, nemám důvod hledat, počítáme s tím, že se o maminku postaráme sami. Uvedla jsem to jen jako příklad, že spousta důchodců na platit si DD nedosáhne. Je směšné ohánět se průměrným důchodem, protože průměr navyšují prominentní jedinci.
Průměrný důchod nemá s přijetím do DD a platbami za pobyt nic společného.
Samozřejmě, že domácí péče je to nejlepší, co může starého člověka potkat. Ale život ukazuje, že ani při sebelepší vůli to často nejde. Volba, zda žít vlastní život, nebo se obětovat (myslím zcela) je cestou do pekel.
Možná je důležité tady říct, že DD je dnes pouze pro lidi, kteří se nedokáží o sebe už postarat a nejsou ani jiné možnosti (sociální služby odlehčovací a pod.). Dříve to bývalo i jinak, šli do DD z různých důvodů dožít svůj život. Ale to už dnes nejde. Žádný DD takového člověka (bez PnP) už nepřijme. Nebo přijme, ale ten v soukromých rukou a pak už bychom se mohli bavit o platbách, na které každý nemá.
Re: Platí se za domov důchodců?
MUDr.Lant - Ann -
v LDN hradí pojišťovna pouze 3 měsíce léčby,péče- pokud lékař neprodlouží potřebnou léčbu..Musí odůvodnít pojišťovně. Pak si pacient zažádá na sociální lůžko,kde se hradí cca 11000 + stát doplácí 10000 Kč.Z toho si musí hradit osobní potřeby - holiče, pedikúru..Soc.lůžka-klient (už ne pacient) čeká na uvolnění místa v penzionu či DD - dle zdrav. stavu
Poznámka majitele:
v LDN hradí pojišťovna pouze 3 měsíce léčby,péče- pokud lékař neprodlouží potřebnou léčbu..Musí odůvodnít pojišťovně. Pak si pacient zažádá na sociální lůžko,kde se hradí cca 11000 + stát doplácí 10000 Kč.Z toho si musí hradit osobní potřeby - holiče, pedikúru..Soc.lůžka-klient (už ne pacient) čeká na uvolnění místa v penzionu či DD - dle zdrav. stavu
Poznámka majitele: