Bylo takto sucho i dříve?
- Matěj Trdelka
- člen
- Příspěvků 566
- Registrován 06 čer 2017 11:20
Bylo takto sucho i dříve?
Posledních několik let nás trápí velké sucho a každý rok dojde voda ve studni. Byly takovéto sucha i před třeba třiceti lety? Nebo se opravdu planeta otepluje a bude to ještě horší do budoucna?
O tom se dohadují i odborníci, kteří mají data k analýze...
Osobně nevidím problém v oteplování, domnívám se, že jde o časově lokální výkyv počasí, nikoli globální změnu klimatu...
Problém vidím ve výrazně větší ´spotřebě´ vody a v tom, že ´díky´ regulaci přírodních procesů (např. napřímení a zabetonování toků, meliorace, zastavění zátopových území...) nedokážeme udržet sladkou vodu v krajině a mořskou vodu neumíme levně odsolit (a ani rozvést).
___
Ale jo - bude hůř.
Osobně nevidím problém v oteplování, domnívám se, že jde o časově lokální výkyv počasí, nikoli globální změnu klimatu...
Problém vidím ve výrazně větší ´spotřebě´ vody a v tom, že ´díky´ regulaci přírodních procesů (např. napřímení a zabetonování toků, meliorace, zastavění zátopových území...) nedokážeme udržet sladkou vodu v krajině a mořskou vodu neumíme levně odsolit (a ani rozvést).
___
Ale jo - bude hůř.
- Matěj Trdelka
- člen
- Příspěvků 566
- Registrován 06 čer 2017 11:20
Nebral bych to tragicky. Zemské klima se mění v opakujících se vlnách (viz několik tzv. dob ledových), takže to, co teď zažíváme, už tady určitě před x tisíciletími bylo. Pochopitelně svou roli v tom hraje i lidská civilizace, ale nejsem si jistý, zda se její vliv nepřeceňuje. Ani (rádoby)odborníci nejsou schopni se shodnout. Takže třeba teď míříme k nějaké době tropické a za pár tisíciletí, pokud člověk do té doby Zemi nezlikviduje, se klidně dočká lidstvo další doby ledové
Ne nutně...
Jak už jsem psal - já to považuju za časově lokální výkyv.
Pamatuju sněžení v květnu... Pamatuju taky, že tam, kde jsem tehdy bydlel, každý rok v létě vysychaly i rezervoáry a vesnice byla třeba dva měsíce bez pitné vody...
___
Media - v zájmu zisků, včil dělají problém z každé prkotiny.
A lidi na to ´skáčou´...
Jak už jsem psal - já to považuju za časově lokální výkyv.
Pamatuju sněžení v květnu... Pamatuju taky, že tam, kde jsem tehdy bydlel, každý rok v létě vysychaly i rezervoáry a vesnice byla třeba dva měsíce bez pitné vody...
___
Media - v zájmu zisků, včil dělají problém z každé prkotiny.
A lidi na to ´skáčou´...
Nebývalo takové sucho, nebo si to nepamatuji, ale kdysi se s vodou šetřilo i když byla za hubičku. Kdysi se nestavěly různé haly, obchodní řetězce, akvaparky, na zelené louce, obrovská parkoviště, nebylo takové obrovské množství bazénu u domu či na zahradách. Nepěstovaly se zemědělské komodity tak, aby dešťová voda nevsakovala do země, dnes jen stečou do řek bez užitku. A i kdysi panovala taková vedra, ale aby byl takový stav vody si rovněž nepamatuji. A dnes, když jsou zrušeny podniky, které ke své výrobě spotřebovávaly obrovské množství vody, je její nedostatek? Touto příčinou je současné a nerozumné hospodaření s vodou.