Může stát mobilní dům na nestavebním pozemku?
Může stát mobilní dům na nestavebním pozemku?
Když si postavím mobilní dům na svém, ale nestavebním pozemku, potřebuji k tomu povolení, nebo souhlas sousedů?
Elektřina není problém, voda taky ne (klidně si můžeš i na zahradě zavést vodovod nebo udělat studnu), podle mne by neměl být ani s kanalizací - optej se v místě (OÚ, Stavební odbor...). Osobně ale neznám nikoho, kdo by na zahradě řešil kanalizaci jinak, než trativodem.Ann Ano, děkuji. Ale když ho budu chtít připojit na elektřinu, vodu a kanalizaci, která je nedaleko, bude to problém? Povolí mi to?
1*Mobilní dům nebo dokonce karavan či obytný přívěs karavan a obytný přívěs nejsou ve stavebním zákoně definovány.
2* Právě jsem hovořil s kamarádkou, jejichž rodiče na svém pozemku mají mobilheim, nepotřebovali žádné stavební povolení, natož ohlášení, používají suchý záchod a odpadní voda jde trativodem, jak psal Mowla,do někam. Není nad praxi... zákony si může kde kdo vycucat z prstu.
3*. Co půl roku s mobilheimem popojeď půl metrů a máš to zadarmo.
2* Právě jsem hovořil s kamarádkou, jejichž rodiče na svém pozemku mají mobilheim, nepotřebovali žádné stavební povolení, natož ohlášení, používají suchý záchod a odpadní voda jde trativodem, jak psal Mowla,do někam. Není nad praxi... zákony si může kde kdo vycucat z prstu.
3*. Co půl roku s mobilheimem popojeď půl metrů a máš to zadarmo.
Satame - máš pravdu...satam Mobilní dům, mobilheim, je stavba jako každá jiná a platí pro něj Stavební zákon - viz §2, odst. 3 z.č. 183/2006Sb. - "Za stavbu se považuje také výrobek plnící funkci stavby." Z toho plyne i odpověď na tvou otázku, Ann.
Ale - mám pravdu i já, protože to, co píšu, nikterak Stavebnímu zákonu neodporuje...
Neboť
a) mobilní příbytek pro vlastní rekreaci na vlastním pozemku bez ohledu na jeho statut a určení nemusíš nijak hlásit ani žádat o povolení (podobně, jako nemusíš nijak hlásit třeba stavbu splňující velikostní omezení - nechce se mi zákon citovat)
b) připojení vody i elektriky můžeš udělat též mobilně
c) kanalizaci - jak jsem psal, v praxi neznám - ale, koneckonců, můžeš mít pod mobilheimem klidně napojenu nádrž na fekálie - a tu nechat dle potřeby vyvézt
Dík všem za vysvětlení. Trativod už se asi nesmí a v případě, že není studna a voda se bere obecní, mají právo udělat mi kontrolu jak často nechávám vyvážet septik. Tak asi spíš tu nádobu. Jenže ty novější moderní super mobilheimy jsou k celoročnímu obývání a může v nich být i pračka. To pak asi nádoba nestačí.
Asi to nebude tak jednoduché, jak tvrdí reklamy.
Asi to nebude tak jednoduché, jak tvrdí reklamy.