Má autobus přednost když vyjíždí ze zastávky?
Má autobus přednost když vyjíždí ze zastávky?
Má autobus přednost při vyjíždění ze zastávky ve městě? Dneska jsem jela autobusem a ze zastávky vyjel takovým způsobem že skoro naboural auto které mu nedalo přednost.
Situaci řeší ust. §25, odst. 6 z.č.361/2000Sb. O nějaké přednosti tam není ani čárka, jsou tam pouze upraveny vzájemné vztahy mezi řidiči autobusů nebo trolejbusů, vyjíždějících ze zastávky, a ostatních řidičů, jedoucích stejným směrem. Každý z nich má jasně dané povinnosti a práva.
Ke kuriozitě na obrázku: Tak, jak jsou šipky namalované by žádný schvalovací orgán (dopravní úřad) trasu autobusové linky neschválil nebo je schvalující úředník zralý na umístění do Bohnic. Tím ovšem neříkám, že se podobný paskvil nemůže vyskytnout. Mudr.Lante, můžeš sem dát širší výřez mapy nebo GPS souřadnice místa, popř. jiné určení místa, kde se toto má dít? Docela mě to zajímá.
Ke kuriozitě na obrázku: Tak, jak jsou šipky namalované by žádný schvalovací orgán (dopravní úřad) trasu autobusové linky neschválil nebo je schvalující úředník zralý na umístění do Bohnic. Tím ovšem neříkám, že se podobný paskvil nemůže vyskytnout. Mudr.Lante, můžeš sem dát širší výřez mapy nebo GPS souřadnice místa, popř. jiné určení místa, kde se toto má dít? Docela mě to zajímá.
Díky, už je mi to jasnější. Našel jsem si to na Mapách. Takže můj soukromý odborný názor (jako dopravního inženýra): Z hlediska dopravně inženýrského i z hlediska bezpečnosti silničního provozu se jedná o paskvil. V době, kdy jsem fungoval u nás jako dopravní inženýr, by toto řešení nemělo šanci projít. Na druhé straně je z vodorovného dopravního značení zřejmá snaha o jakousi "legalizaci" toho paskvilu pomocí použití podélné čáry přerušované, a to hned 2x (přes dva jízdní pruhy ), aby se tomu autobusu umožnilo odbočit do zálivu zastávky.
Jen doufám, že to nějaký blb v brzké době nedorazí osazením té křižovatky SSZ (semafory).
Víc k tomu nemám co říci.
Jen doufám, že to nějaký blb v brzké době nedorazí osazením té křižovatky SSZ (semafory).
Víc k tomu nemám co říci.