Jak hodně dotahovat kohoutky? Přetahování kohoutků?
Jak hodně dotahovat kohoutky? Přetahování kohoutků?
Může způsobovat neustálé přetahování kohoutků na vodu v koupelně a v kuchyni to že začne voda z kohoutku kapat? Manželka pořád strašně dotahuje kohoutky že kolikrát nejdou ani silou povolit. Děkuji za odpověď
Tohle je problém všech manželek.Je to jako házet hrách na stěnu.Oni to nepochopí pokud nejsou trochu technický typ.Kup si sadu náhradních těsnění a prostě občas vyměn.Nebo pověs na kohout ceduličku "nedotahovat"ale to je jenom nachvílku než se to okouká.Řešení je jak píše doktor.Ale kohoutek je kohoutek.
Dabači, v čem vidíš výhodu kohoutku?dabač Tohle je problém všech manželek.Je to jako házet hrách na stěnu.Oni to nepochopí pokud nejsou trochu technický typ.Kup si sadu náhradních těsnění a prostě občas vyměn.Nebo pověs na kohout ceduličku "nedotahovat"ale to je jenom nachvílku než se to okouká.Řešení je jak píše doktor.Ale kohoutek je kohoutek.
Jo jo, přetahování kohoutků způsobí rychlejší ztvrdnutí těsnění (vymačkání) a může poškodit i sedla ventilů...
Nejjednoduší řešení - s ohledem na manželku, je výměna baterií za pákové - a to ne úplně nejlevnější.
Řešení s ohledem na kohoutky - kup si sadu kvalitních těsnění (s obsahem silikonu) a frézy na sedla (na občasné použití ti stačí třeba tohle - http://www.landsmann.cz/sada-frez-na-se ... 90183.html , použití není složité) a jednou za čas kohoutky oprav (myslím, že nikdy jsem to nedělal častěji, než jednou ročně); kohoutky, které jsou v přádku, stačí dotáhnout úplně zlehka, dvěma prsty. A manželce se pokud vysvětlit, že jde o jemná zařízení, která není nutné strhat - krajkové spodní prádlo si taky nepere na vyvářku, aby bylo 'jó echt'...
Nejjednoduší řešení - s ohledem na manželku, je výměna baterií za pákové - a to ne úplně nejlevnější.
Řešení s ohledem na kohoutky - kup si sadu kvalitních těsnění (s obsahem silikonu) a frézy na sedla (na občasné použití ti stačí třeba tohle - http://www.landsmann.cz/sada-frez-na-se ... 90183.html , použití není složité) a jednou za čas kohoutky oprav (myslím, že nikdy jsem to nedělal častěji, než jednou ročně); kohoutky, které jsou v přádku, stačí dotáhnout úplně zlehka, dvěma prsty. A manželce se pokud vysvětlit, že jde o jemná zařízení, která není nutné strhat - krajkové spodní prádlo si taky nepere na vyvářku, aby bylo 'jó echt'...
Všude máme pákové baterie kromě u jednoho umyvadla u wc.Tato kohoutková bateri nám slouží už 45 roků prakticky k plné spokojenosti.Stále jako nová desing je krásný.Pravda je že to je baterie ješte tenkrát západoněmecká která má zvláštně uchycen obrtlík -růžici.Dobře se na ní nastavuje mísení.Třeba ve sprše máme pákovku a tam bych uvítal také kuželkovou.Při neopatrném pohybu brnkneš o páku a je průser.Buďto se opaříš nebo zchladíš.Nehledě třeba dřezovou baterii už jsem měnil dvakrát.Osobně nejsem přesvědčen že kvalitou jsou rovnocené.Je to ale moderní a výrobně levné.Já tenkrát když přišli ty moderní keramické baterie tak jsem to vyházel a pořídil nové.A dnes mám za to že jsem udělal hloupost.Nevýhoda kuželkových baterií je ta že pokud se to prasecky dotahuje tak po letech praskne lem kolem kuželek a ta se v podstatě špatně shání protože mají na sobě ješte vnější závit na krku osičky kohoutku.Jinak je i můj názor na kulové ventily také dost negativní.Sice konstrukčně vynikající ale po letech dochází okolo koule k průniku vody který prakticky nezjistíš pokud není odpočet na vodoměru a ty se divíš jak to že do bazénu jsem přes zimu nenapouštěl a ono ejhle není to pravda.Prostě je to tak nějak názor starýho dědka který až zase není tak hrr na nové a moderní.Mudr.Lant Dabači, v čem vidíš výhodu kohoutku?
dabač Všude máme pákové baterie kromě u jednoho umyvadla u wc.Tato kohoutková bateri nám slouží už 45 roků prakticky k plné spokojenosti.Stále jako nová desing je krásný.Pravda je že to je baterie ješte tenkrát západoněmecká která má zvláštně uchycen obrtlík -růžici.Dobře se na ní nastavuje mísení.Třeba ve sprše máme pákovku a tam bych uvítal také kuželkovou.Při neopatrném pohybu brnkneš o páku a je průser.Buďto se opaříš nebo zchladíš.Nehledě třeba dřezovou baterii už jsem měnil dvakrát.Osobně nejsem přesvědčen že kvalitou jsou rovnocené.Je to ale moderní a výrobně levné.Já tenkrát když přišli ty moderní keramické baterie tak jsem to vyházel a pořídil nové.A dnes mám za to že jsem udělal hloupost.Nevýhoda kuželkových baterií je ta že pokud se to prasecky dotahuje tak po letech praskne lem kolem kuželek a ta se v podstatě špatně shání protože mají na sobě ješte vnější závit na krku osičky kohoutku.Jinak je i můj názor na kulové ventily také dost negativní.Sice konstrukčně vynikající ale po letech dochází okolo koule k průniku vody který prakticky nezjistíš pokud není odpočet na vodoměru a ty se divíš jak to že do bazénu jsem přes zimu nenapouštěl a ono ejhle není to pravda.Prostě je to tak nějak názor starýho dědka který až zase není tak hrr na nové a moderní.
Díky za vysvětlení. Jen bych doplnil. Mám pákovku nad vanou, ale těžce se s ní manipuluje...jako by drhla. Nevíš, jak ji napravit?
a) vyměnit baterii - ale to's asi nechtěl čístMudr.Lant Díky za vysvětlení. Jen bych doplnil. Mám pákovku nad vanou, ale těžce se s ní manipuluje...jako by drhla. Nevíš, jak ji napravit?
b) vyměnit kartuš
c) vyndat kartuš, vyčistit ji (v kyselině - třeba octu) od vodního kamene, lehce namazat (klidně sádlem)
Nejjednodušší je a), nejlevnější c)...
Problém způsobuje příliš tvrdá voda (na kartuši se usazuje vodní kámen) a možná i nějaké částečky prachu (bláta) z vody (nemáš-li na vstupu kvalitní filtr).
To je právě ten problém že pokud se vyskytne závada tak u těchto baterií je nejlepší ji vyměnit.Ve sprše nám začala unikat voda vrchem kbaterie.Tak jsem to dotáhl ale zase si manželka stěžuje že to jde ztuha a špatně se jí nastavuje mísení.To právě u těch kohoutků odpadá.Ale mám dojem že už se zase kohoutkové baterie vyrábí.Pokud budu měnit tak půjdu do kohoutků.