Proč mi praská sekaná?
Proč mi praská sekaná?
Už delší dobu bojuju se sekanou,která mi vždycky popraská,že to nemůžu dát na stůl. co dělám špatně?
1. hovězí, aspon polovinu musíš vymíchat do prátu (hladká kaše)
2. nedělat hmotu příliš mokrou
3. péct pomalu
___
1. lépe propojí hmotu sekané do jednolité hmoty
2. a 3. příliš velké množství vody a příliš rychlý nárůst teploty zapříčiní var vody uvnitř sekané a tlak páry ji roztrhá
___
Osobně peču sekanou cca dvě hodiny na teplotu okolo 110° - 120° zakrytou alobalem (pod ním nevyschne, ale část vody se přecejen z pekáče dostane), pak teplotu zvýším na 150°, pořád pod alobalem, tak na 30 minut.
Na závěr teprve ogriluju kůrčičku...
2. nedělat hmotu příliš mokrou
3. péct pomalu
___
1. lépe propojí hmotu sekané do jednolité hmoty
2. a 3. příliš velké množství vody a příliš rychlý nárůst teploty zapříčiní var vody uvnitř sekané a tlak páry ji roztrhá
___
Osobně peču sekanou cca dvě hodiny na teplotu okolo 110° - 120° zakrytou alobalem (pod ním nevyschne, ale část vody se přecejen z pekáče dostane), pak teplotu zvýším na 150°, pořád pod alobalem, tak na 30 minut.
Na závěr teprve ogriluju kůrčičku...
Ať použiješ mleté maso mix, nebo jen vepřové, základ je, dobře směs hnětat tak, aby se lepila na dlaň. Pokud nemáš hnětač, použij ruce a než začneš sekanou tvarovat, několikrát s ní prašti o desku, až z ni vytlačíš veškerý vzduch. Další možnost je, zabalit ji do anglické slaniny nebo plátky uzeného bůčku. Já mám přístup k bránici, což je taková síť do které sekanou zabalím a ještě se mi nestalo, že by sekaná popraskala. Peču ji v pekáči, kde přidám trochu vody, přikryji a při teplotě 130 - 150 °C po dobu cirka 1 hodinu. Potom ji odkryji, zvednu teplotu na 180 °C a za občasného polévání výpečkem, ji peču dozlatova.
Nás je v pojmenování většina : https://www.google.cz/search?q=vep%C5%9 ... e&ie=UTF-8mowla
Jo jo - já jen, že bránice je sval (tedy - převážně sval), kdežto tohle je velká a jemná mezisvalová blána s množstvím tuku...
Taková panenka v košilce na tymiánu je lepší, než panenka v košilce pod peřinou...
Mudr.Lant Ať použiješ mleté maso mix, nebo jen vepřové, základ je, dobře směs hnětat tak, aby se lepila na dlaň. Pokud nemáš hnětač, použij ruce a než začneš sekanou tvarovat, několikrát s ní prašti o desku, až z ni vytlačíš veškerý vzduch. Další možnost je, zabalit ji do anglické slaniny nebo plátky uzeného bůčku. Já mám přístup k bránici, což je taková síť do které sekanou zabalím a ještě se mi nestalo, že by sekaná popraskala. Peču ji v pekáči, kde přidám trochu vody, přikryji a při teplotě 130 - 150 °C po dobu cirka 1 hodinu. Potom ji odkryji, zvednu teplotu na 180 °C a za občasného polévání výpečkem, ji peču dozlatova.
Ještě bych dopsal, že pokud píchneš špejlí do sekané, a vytéká čirý tuk, je upečená, ale to ty určitě víš.