Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
-
Tereza L.
Nový příspěvek
od Tereza L. » 01 pro 2017 05:00
Vyklízíme špajz a za ty léta jsou tam desítky možná i stovky zavařenin. Kam vyhodit zavařeniny? Některé nejdou už ani vyndat z té sklenice. Odvézt je do sběrného dvora?
Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s
Portu.cz
a proto je doporučuji.
Portu.cz
a proto je doporučuji.
-
mowla
- člen
- Příspěvků 6210
- Registrován 13 črc 2017 16:26
Nový příspěvek
od mowla » 01 pro 2017 08:24
Do sběrného dvora? - vytřídit...
Bioodpad, sklo a kov zvlášť...
Nelze je zužitkovat? - třeba, netuším, odkud jsi, se domluvit s lesníkem a dokrmovat tím v zimě zvěř?
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 01 pro 2017 08:35
Tereza L. Vyklízíme špajz a za ty léta jsou tam desítky možná i stovky zavařenin. Kam vyhodit zavařeniny? Některé nejdou už ani vyndat z té sklenice. Odvézt je do sběrného dvora?
Věčná škoda, vyhodit kompoty, vždyť jdou zužitkovat v pálenici, kde se vypálí kompotovice, která má grády a chuťově moc dobrá.
-
mowla
- člen
- Příspěvků 6210
Nový příspěvek
od mowla » 01 pro 2017 08:38
Mudr.Lant Věčná škoda, vyhodit kompoty, vždyť jdou zužitkovat v pálenici, kde se vypálí kompotovice, která má grády a chuťově moc dobrá.
ÁÁÁle fuj...
Řepný cukr - vypálený, škrábe v krku a smrdí...
-
dabač
- člen
- Příspěvků 2273
- Registrován 06 črc 2016 14:10
Nový příspěvek
od dabač » 01 pro 2017 08:43
Poznáš prd jestli tam je nějaký řepný cukr.
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 01 pro 2017 08:43
Cukr způsobí jen zředění chuťových vlastností pálenky, ale v žádném případě do ní nevnese žádné pachutě.
-
mowla
- člen
- Příspěvků 6210
Nový příspěvek
od mowla » 01 pro 2017 08:48
dabač Poznáš prd jestli tam je nějaký řepný cukr.
A to říkáš Valachovi 'odkojenému' slivovicí??
-
mowla
- člen
- Příspěvků 6210
Nový příspěvek
od mowla » 01 pro 2017 08:49
Mudr.Lant Cukr způsobí jen zředění chuťových vlastností pálenky, ale v žádném případě do ní nevnese žádné pachutě.
Mňo...
Víš, odkud jsem - a přesto tohle tvrdíš??
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 01 pro 2017 08:54
Ano, vím odkud jseš, ale tam, na Valachách, pálí slivovicu nebo trnkovicu a ne staré kompoty.
-
dabač
- člen
- Příspěvků 2273
Nový příspěvek
od dabač » 01 pro 2017 09:02
Hele Valachu.pil jsem vaše Moravské slivovice dobré ale také sračky.Protože tady na severu švestky nikdy nedosáhnou cukernatosti jako na jihu nebo Moravě tak se tak těch pár procent přidává vždycky cukr.Proto říkám že poznáš prd protože i moji slivovici koštovali vaši tzv.fajnšmekři a nepoznali.Ono hlavně záleží v čem pálíš kolikrát pálíš a potom co si z té pálenky vybereš.Ale to ty moc dobře víš.Ono se dá pálením zmršit ledasco.Jinak se za odborníka nepovažuji a švestky jsem kvůli šarce zlikvidoval a dá se říct že už prakticky nic neprodukuju.Ale zavařeniny -větší množství bych určitě nevyhazoval.Ono se nakonec dá vypít a sežrat cokoliv.pravda je ta že každý máme pod palcem to své nej ale mnohdy člověk zjistí že někdo to nej má ještě propracovanější.Jinak nic ve zlém.
-
mowla
- člen
- Příspěvků 6210
Nový příspěvek
od mowla » 01 pro 2017 09:07
Mudr.Lant Ano, vím odkud jseš, ale tam, na Valachách, pálí slivovicu nebo trnkovicu a ne staré kompoty.
No právě...
A my "staré kompoty" v pálence poznáme...
___
Jednou - jen jednou, ještě jako mladý a nezkušený a šetřivý jsem do kvasu přidal staré kompoty...
Jo, po vypálení to bylo dobré...
Jako mazadlo na unavená chodidla...
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 01 pro 2017 09:10
mowla No právě...
A my "staré kompoty" v pálence poznáme...
___
Jednou - jen jednou, ještě jako mladý a nezkušený a šetřivý jsem do kvasu přidal staré kompoty...
Jo, po vypálení to bylo dobré...
Jako mazadlo na unavená chodidla...
Ano, i já to poznám, vždyť kompoty se nedávají jenom jednodruhové.
-
Ann
- člen
- Příspěvků 6632
- Registrován 06 črc 2016 09:33
Nový příspěvek
od Ann » 01 pro 2017 09:20
Tereza L. Vyklízíme špajz a za ty léta jsou tam desítky možná i stovky zavařenin. Kam vyhodit zavařeniny? Některé nejdou už ani vyndat z té sklenice. Odvézt je do sběrného dvora?
Jestli nemají nahoře povlak plísně, můžeš dát inzerát: Daruji za odvoz. Někdo to zužitkuje. Zadarmo se lidem hodí téměř cokoliv.
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 01 pro 2017 09:23
Ann Jestli nemají nahoře povlak plísně, můžeš dát inzerát: Daruji za odvoz. Někdo to zužitkuje. Zadarmo se lidem hodí téměř cokoliv.
... třeba na vypálení kompotovice.
-
mowla
- člen
- Příspěvků 6210
Nový příspěvek
od mowla » 01 pro 2017 10:00
Ann Jestli nemají nahoře povlak plísně, můžeš dát inzerát: Daruji za odvoz. Někdo to zužitkuje. Zadarmo se lidem hodí téměř cokoliv.
___
Problém...
Kdysi, když si lidé skutečně pomáhali, by to šlo...
Dneska?
Musel bych mít strašlivácký hlad, abych ochutnal něco, co kdosi zavařil/zamrazil... Může tam být cokoli...
___
Nejsu cimprlina, ale z 'domackých' potravin jím (i ochutnavam) jen tam, kde těm kamaradum verim...
Od 'cizich' ne...
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 01 pro 2017 10:02
mowla ___
Problém...
Dneska?
Musel bych mít strašlivácký hlad, abych ochutnal něco, co kdosi zavařil/zamrazil... Může tam být cokoli...
___
Nejsu cimprlina, ale z 'domackých' potravin jím (i ochutnavam) jen tam, kde těm kamaradum verim...
Od 'cizich' ne...
Škoda, chtěl jsem ti poslat kus uzeného.
-
Ann
- člen
- Příspěvků 6632
- Registrován 06 črc 2016 09:33
Nový příspěvek
od Ann » 01 pro 2017 10:27
mowla ___
Problém...
Dneska?
___
Od 'cizich' ne...
Ale prasátko by to sežralo a zbudou sklenice.
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 01 pro 2017 10:38
.. a co ten řepný cukr?
-
mowla
- člen
- Příspěvků 6210
Nový příspěvek
od mowla » 01 pro 2017 10:41
Mudr.Lant .. a co ten řepný cukr?
Prasatko nedestiluju...
A jeho jatra nejsou ma jatra...
-
dabač
- člen
- Příspěvků 2273
Nový příspěvek
od dabač » 01 pro 2017 17:03
Kdosi z těch našich milovaných politiků prohlásil.Nikdy jsme se v historii neměli tak dobře jako nyní.Asi má pravdu.
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 01 pro 2017 18:17
dabač Kdosi z těch našich milovaných politiků prohlásil.Nikdy jsme se v historii neměli tak dobře jako nyní.Asi má pravdu.
To je pravda, já sice v Americe ještě nebyl, ale na pracáku už dvakrát.
-
mowla
- člen
- Příspěvků 6210
Nový příspěvek
od mowla » 01 pro 2017 18:53
dabač Kdosi z těch našich milovaných politiků prohlásil.Nikdy jsme se v historii neměli tak dobře jako nyní.Asi má pravdu.
Jo, je to pravda...
Jasně, už mi není 20, takže některé věci jsou horší, než dřív - a lepší už to nebude, ale rozhodně se mám/e lépe, než z bývalého režimu...
Už jen to, že dneska se rozhodnu - zejtra jedu - do Holandska, do Švédska, do Anglie, do prd*dle...
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 02 pro 2017 09:11
Už jen to, že dneska se rozhodnu - zejtra jedu - do Holandska, do Švédska, do Anglie, do prd*dle...
[/quote]
To píšeš za jednotlivce nebo za další statisíce občanu?!
-
mowla
- člen
- Příspěvků 6210
Nový příspěvek
od mowla » 02 pro 2017 09:21
Mudr.Lant
To píšeš za jednotlivce nebo za další statisíce občanu?!
V zásadě za miliony občanů - nebo víš něco, co já ne?
Co zakazuje komukoli cestovat??
A nepiš, že peníze... - osobně postkávám v D či A stovky (nebo spíš tisíce) nakupujících z Česka...
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 02 pro 2017 10:01
mowla V zásadě za miliony občanů - nebo víš něco, co já ne?
Co zakazuje komukoli cestovat??
A nepiš, že peníze... - osobně postkávám v D či A stovky (nebo spíš tisíce) nakupujících z Česka...
Nikdo nikomu nezakazuje cestovat, to je pravda. Jen se naskýtá otázka, proč ty tisíce lidí jezdí do A, D a popřípadě do PL nakupovat? Nebude to tím, že tam přijde nákup levněji než u nás v pohraničí a tím ušetří nějaké peníze? Jinak si to nedovedu vysvětlit.
Někdo to vidí růžovými brýlemi, někdo černými a tady to přísloví, sytý hladovému nevěří, je namístě.
To já zase u nás vidím u obchodních řetězců davy lidí s narvanými vozíky, kteří čekají až otevřou v den akcí, aby mohli koupit něco ve slevě, vidím narvané vozíky lidí, kteří jezdí z vesnic jednou týdně, kde nemají možnost nákupu z obrovského sortimentu zboží, nemají peníze, aby z vnitrozemí mohli nakupovat v A, D a PL. Ale raději ukončím své emoce a budu se věnovat jinému druhu zábavy.
-
mowla
- člen
- Příspěvků 6210
Nový příspěvek
od mowla » 02 pro 2017 10:04
Hmmm...
Ale nerozumím, co tím chceš říct...
-
-
Při jaké teplotě skladovat zavařeniny?
Příspěvků 2
od Kolár Daniel » 30 dub 2016 19:12 »
Musí být zavařeniny v lednici? Budu zavařovat jablka a třešně. Proto se raději ptám dopředu jestli pořídit větší lednici nebo bude stačit je mít ve sklepu.
- 2 Příspěvků
- 1302 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od pavel
30 dub 2016 19:34
-
-
Kradou se i zavařeniny?
Příspěvků 2
od Monika Dostálová » 25 říj 2016 11:21 »
Odvážíme věci z chaty na zimu jako elektroniku nebo alkohol. Kradou zloději zavařeniny? Přeci jen je to půlroční práce. Tak jestli je taky všechny odvést nebo je to zbytečné.
- 2 Příspěvků
- 787 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Čertík
25 říj 2016 13:48
-
-
Černý povlak na víčku zavařeniny
Příspěvků 4
od TomasZ » 11 pro 2016 13:59 »
Otevřel jsem zavařené jahody které jsem zavařoval v létě a na víčku zevnitř mají černý povlak je to závada?
- 4 Příspěvků
- 1188 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od TomasZ
11 pro 2016 16:36
-
-
Musí být zavařeniny v temnu?
Příspěvků 2
od Jan Cinkal » 20 srp 2017 12:41 »
Co se stane například zavřeným okurkám které nechám na světle? Zkazí se dříve? Jsou přece v octovém nálevu a zavařené.
- 2 Příspěvků
- 746 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Vlastenec
20 srp 2017 14:02
-
-
- 2 Příspěvků
- 791 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Mudr.Lant
22 zář 2018 11:51