Dá se udit habrem?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Mudr.Lant

Dá se udit habrem?

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 03 pro 2017 08:40

I když se uzením zabývám spousta let, nikdy jsem nepřišel k habru, ale nyní jsem objevil několik polen v palivovém dřevě a chtěl bych ho použít na uzení. Máte někdo nějaké zkušenosti - udit habrem?

dabač
člen
Příspěvků 2273
Registrován 06 črc 2016 14:10

Nový příspěvek od dabač » 03 pro 2017 09:04

Také jsem jednou udil habrem.Žádný rozdíl ale v kvalitě jsem nepozoroval.Je to stejný jako buk.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 03 pro 2017 09:27

dabač Také jsem jednou udil habrem.Žádný rozdíl ale v kvalitě jsem nepozoroval.Je to stejný jako buk.
Udil jsi pouze habrem, nebo si k němu něco přidával?

dabač
člen
Příspěvků 2273

Nový příspěvek od dabač » 03 pro 2017 16:32

Určitě jenom habrem asi ne ale byly to docela metrové kusy hranolu ale takové které se nedaly použít ke zpracování.Ale upřímně řečeno je to už hodně roků tak že můj poznatek už nebude relevantní ale bylo to jako uzení bukem.Ono v podstatě kromě vrby a jívy se dá udit každým suchým listnáčem.Já jsem to tolik neřešil.Když nebyl buk tak klidně třešní švestkou,olší a pod.Ale přiznám se že moje první uzení bylo takové že to ani pes nežral .Holt dehet.Ale chybama se člověk učí.Pravda je ta že tenkrát se člověk pokud neměl dobrého řezníka který nebyl lakota se podělit o zkušenosti tak to byl pokus omyl.Někdy dost drahý.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 03 pro 2017 18:17

dabač Určitě jenom habrem asi ne ale byly to docela metrové kusy hranolu ale takové které se nedaly použít ke zpracování.Ale upřímně řečeno je to už hodně roků tak že můj poznatek už nebude relevantní ale bylo to jako uzení bukem.Ono v podstatě kromě vrby a jívy se dá udit každým suchým listnáčem.Já jsem to tolik neřešil.Když nebyl buk tak klidně třešní švestkou,olší a pod.Ale přiznám se že moje první uzení bylo takové že to ani pes nežral .Holt dehet.Ale chybama se člověk učí.Pravda je ta že tenkrát se člověk pokud neměl dobrého řezníka který nebyl lakota se podělit o zkušenosti tak to byl pokus omyl.Někdy dost drahý.
Já to tedy zkusím, že budu přidávat k olši trochu toho habru.
Nemysli si, já taky zneuctil pár kilo masa a klobás, a když to vezmu zpátky, tak vlastní blbostí.

dabač
člen
Příspěvků 2273

Nový příspěvek od dabač » 03 pro 2017 18:23

Prostě tok to je není nad vlastní zkušenost.

mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 03 pro 2017 18:51

Mudr.Lant Já to tedy zkusím, že budu přidávat k olši trochu toho habru.
Nemysli si, já taky zneuctil pár kilo masa a klobás, a když to vezmu zpátky, tak vlastní blbostí.
Olše není úplně ideální, lepší je tvrdé husté dřevo - buk, dub, klidně i habr (je fajn, vyzkoušeno)...
Nevhodný je ořech a kaštan, naopak ovocnany jsou lahůdkou...
;)
Jeden známý osobně vyzkoušel, že jinak výborný buk nesmí být nalakovaný - údil starými parketami...
Já zase, že na studené uzení musíš mít opravdu suché dřevo, zadehtoval jsem maso i udirnu...
:lol:

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 03 pro 2017 19:16

mowla Olše není úplně ideální, lepší je tvrdé husté dřevo - buk, dub, klidně i habr (je fajn, vyzkoušeno)...
Nevhodný je ořech a kaštan, naopak ovocnany jsou lahůdkou...
;)
Jeden známý osobně vyzkoušel, že jinak výborný buk nesmí být nalakovaný - údil starými parketami...
Já zase, že na studené uzení musíš mít opravdu suché dřevo, zadehtoval jsem maso i udirnu...
:lol:
Tak vidíš, já mám olši oblíbenou a střídám ji s bukem, popřípadě s břízou. Dřevo z ovocných stromů je dobré, přiznávám, ale na celou dobu nikoliv.

mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 03 pro 2017 19:28

Mudr.Lant Tak vidíš, já mám olši oblíbenou a střídám ji s bukem, popřípadě s břízou. Dřevo z ovocných stromů je dobré, přiznávám, ale na celou dobu nikoliv.
Břizu jsem ještě nezkoušel...
Ovocnany klidně i na celé uzeni, ale jen zatepla.
Navíc je jich škoda, ovocné dřevo se blbě shání...
;)
Na konec - jalovec...
;)

Odpovědět
  • Podobná témata
    Poslední příspěvek
  •    V čem udit sýr aby se neroztekl?
       od Eda S. » 15 bře 2017 13:59 »
    2 Příspěvků
    2077 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Mudr.Lant
    15 bře 2017 14:33
  •    Dají se udit klobásy v komínu od chaty?
       od Capík » 05 dub 2017 17:38 »
    4 Příspěvků
    1408 Zobrazení
    05 dub 2017 19:33
  •    Jak správně udit?
       od Marie V. » 29 led 2018 10:10 »
    5 Příspěvků
    1637 Zobrazení
    29 led 2018 12:58
  •    Jak udit v udírně?
       od Lukáš » 26 kvě 2018 16:14 »
    20 Příspěvků
    4684 Zobrazení
    Poslední příspěvek od mowla
    27 kvě 2018 12:36
  •    Proč se nesmí udit na mokrém dřevě?
       od Jirik » 10 čer 2018 10:12 »
    2 Příspěvků
    803 Zobrazení
    10 čer 2018 16:22