Poškodí se kotel UT?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Vlastimil

Poškodí se kotel UT?

Nový příspěvek od Vlastimil » 03 pro 2017 12:00

Dobré poledne. Potřeboval bych vysvětlit jednu věc. Instaloval jsem nový kotel na pevná paliva. Kotel je dole ve sklepě, expanzní nádobu nad ním a čerpadlo, které pohání vodu v okruhu a tu je ta otázka. Co udělá plně naložený kotel s teplotou vody 70 st. celsia a náhle se přeruší dodávka elektrické energie na delší dobu?
Samozřejmě jsem se ptal topenáře, a jeho názor si zatím nechám pro sebe, jen bych chtěl slyšet názor váš. Děkuji.

Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Portu.cz a proto je doporučuji.
Portu.cz a proto je doporučuji.

mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 03 pro 2017 12:14

Nelze - takto, bez mnoha dalších informací, odpovědět...
:lol:
Takže
a) věř tomu topenáři
b) dodej spoustu informací (jak je ovládán přístup vzduchu k roštu, jak sekundární vzduch, jaký je výkon kotle, jaký je objem vody v něm a v celém systému, jaká je kapacita průtoku samotizkou...)
;)
Jedině, co si dovolím ti poradit je - kup si UPS s dostatečnou kapacitou a čerpadlo zálohuj...
A k UPS - musí dávat čistou sinusoidu (ne hranatou) a je vhodné, aby umela odpojení napájení nahlásit - aspoň po (W)LAN, lépe třeba SMS...
;)

Vlastimil

Nový příspěvek od Vlastimil » 03 pro 2017 12:31

mowla Nelze - takto, bez mnoha dalších informací, odpovědět...
Takže
a) věř tomu topenáři
b) dodej spoustu informací (jak je ovládán přístup vzduchu k roštu, jak sekundární vzduch, jaký je výkon kotle, jaký je objem vody v něm a v celém systému, jaká je kapacita průtoku samotizkou...)
;)
Jedině, co si dovolím ti poradit je - kup si UPS s dostatečnou kapacitou a čerpadlo zálohuj...
A k UPS - musí dávat čistou sinusoidu (ne hranatou) a je vhodné, aby umela odpojení napájení nahlásit - aspoň po (W)LAN, lépe třeba SMS...
;)
Zřejmě si mně nepochopil. Ptám se, jestli kotel, kterému nejde oběhové čerpadlo může začít vařit vodu, nebo to čerpalo (vrtule v něm) vodu ve zpátečce protlačí a k přetopení kotle tak nedojde.!

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 03 pro 2017 13:05

Vlastimil Zřejmě si mně nepochopil. Ptám se, jestli kotel, kterému nejde oběhové čerpadlo může začít vařit vodu, nebo to čerpalo (vrtule v něm) vodu ve zpátečce protlačí a k přetopení kotle tak nedojde.!
:lol: :lol: :lol:
Zřejmě jsi nepochopíl ty....
Jaké čerpadlo, na jakém průměru a jak dlouhých trubkách (jinak řečeno - jaký je koeficient hydrodynamického odporu systému), jaký je výkon kotle, jak rychle dojde k uzavření vstupu vzduchu...
Jinými slovy - nic ó tom systému nevíme - a nevím, jak kolegové, ale já už hrnek od ranního kafe umyl, takže z lógru už taky věštit nedokážu...
Jen si dovolím odhadnout, že samotizka na v soucasnosti porizenem systému nedokáže dlouhodobě uchladit ani ztlumeny kotel - proto jsem tvé pozornosti doporučil zálohování napájení čerpadla...

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 03 pro 2017 15:27

Vlastimil Zřejmě si mně nepochopil. Ptám se, jestli kotel, kterému nejde oběhové čerpadlo může začít vařit vodu, nebo to čerpalo (vrtule v něm) vodu ve zpátečce protlačí a k přetopení kotle tak nedojde.!
Odpovím ti asi takhle. Představ si, že jedeš autem, provozní teplota ± 90 °C a vtom ti praskne klíňák, který honí vodní čerpadlo. Co to podle tebe udělá?

dabač
člen
Příspěvků 2273
Registrován 06 črc 2016 14:10

Nový příspěvek od dabač » 03 pro 2017 16:16

Už jenom pokud jsi měnil i radiátory staré litinové nebo plechové žebrové za nové panelové tak bez nuceného oběhu to uvaříš ani nestačíš mrknout.Pokud tom nmemáš bypas na obchvat nuceného oběhu tak tím hůř.Zřejmě jseš poučen o tom že pokud nemáš náhradní zdroj tak otevřít naplno přikládací dvířka a když nebude zbytí tak vybrat topeniště.A ještě pokud ti ten topenář sdělil nějaké tajemství o tom že kotel se ti neuvaří tak prosím tě poděl se o něj s námi.

Vlastimil

Nový příspěvek od Vlastimil » 03 pro 2017 16:53

To je ono, co jsem potřeboval vědět. Topenář mi totiž nainstaloval bezpečnostní ventil, pro případ, kdyby nešlo čerpadlo a já si myslel, že to je špatná investice. Tak jsem rád, že jak topenář, tak i vy máte pravdu. Děkuji všem.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 03 pro 2017 17:27

Vlastimil To je ono, co jsem potřeboval vědět. Topenář mi totiž nainstaloval bezpečnostní ventil, pro případ, kdyby nešlo čerpadlo a já si myslel, že to je špatná investice. Tak jsem rád, že jak topenář, tak i vy máte pravdu. Děkuji všem.
Šetřit se někdy nevyplácí, pokud ti šlo o peníze. :-y

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 03 pro 2017 17:28

Vlastimil To je ono, co jsem potřeboval vědět. Topenář mi totiž nainstaloval bezpečnostní ventil, pro případ, kdyby nešlo čerpadlo a já si myslel, že to je špatná investice. Tak jsem rád, že jak topenář, tak i vy máte pravdu. Děkuji všem.
Pozor, bezpecak řeší přetlak v systému..
Vypustí vodu - a je nutný, zejména priuzavrenych systémech...!
;)
Ale problém - jakmile bezpecak upustí vodu, začne voda opět vřít...
Časem se propálí kotel...
Proto - opět - UPS...

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 03 pro 2017 17:43

mowla Pozor, bezpecak řeší přetlak v systému..
Vypustí vodu - a je nutný, zejména priuzavrenych systémech...!
;)
Ale problém - jakmile bezpecak upustí vodu, začne voda opět vřít...
Časem se propálí kotel...
Proto - opět - UPS...
Mýlíš se. Tento bezpečnostní ventil umí dvě věci najednou: http://www.pemtrade.cz/viadrus-bezpecno ... til-dbv-1/

dabač
člen
Příspěvků 2273
Registrován 06 črc 2016 14:10

Nový příspěvek od dabač » 03 pro 2017 18:29

Tak jsem zase o něco chytřejší.O tomto jsem neměl ani páru.

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 03 pro 2017 18:38

Mudr.Lant Mýlíš se. Tento bezpečnostní ventil umí dvě věci najednou: http://www.pemtrade.cz/viadrus-bezpecno ... til-dbv-1/
Aha, kruci, zase jsem ó něco chytřejší...
Dík za info...
;)Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Portu.cz a proto je doporučuji. Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Portu.cz a proto je doporučuji.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Poslední příspěvek
  •    Podle čeho koupit kotel
       od Kepler » 19 led 2017 13:53 »
    3 Příspěvků
    1629 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Mudr.Lant
    19 led 2017 14:49
  •    Kotel porucha F1
       od j.hraba » 30 dub 2017 09:06 »
    3 Příspěvků
    2035 Zobrazení
    Poslední příspěvek od satam
    30 dub 2017 10:44
  •    Proč kotel nespíná ohřev vody?
       od Luděk Malý » 12 čer 2018 19:54 »
    1 Příspěvků
    1306 Zobrazení
    Poslední příspěvek od mowla
    12 čer 2018 20:04
  •    Kotel
       od Stenly 7 » 13 úno 2021 18:35 »
    1 Příspěvků
    1557 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Luboš
    20 úno 2021 18:46
  •    Poškodí se mobilní telefon na slunci ?
       od Lacík » 05 dub 2016 18:44 »
    2 Příspěvků
    1066 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Jitule
    05 dub 2016 19:47