Zveřejnění záběrů z kamery

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Kali

Zveřejnění záběrů z kamery

Nový příspěvek od Kali » 04 led 2018 15:17

Zdravím, dostal jsme k Vánocům kameru bml cshot1 a chci si jí vzít na hory na lyže. Můj dotaz je jestli můžu pak záběry umístit třeba na youtube? Určitě budou v záběru ostatní lidi na sjezdovce. Vím, že musím žádat o povolení když bude někdo na záběru kamery a budu to chtít zveřejnit. Platí to i v této situaci?

Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.

mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 04 led 2018 15:27

Pokud budou lidé na záběrech k poznání, vřele doporučuju mít od nich písemný souhlas (přečti si zákon 89/2012 Sb. - https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89 , §84-90), jinak při zveřejnění riskuješ i značné problémy...
Jinou variantou by bylo rozpoznatelné tváře na záběrech překrýt či rozostřit...
;)

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 04 led 2018 16:04

mowla Pokud budou lidé na záběrech k poznání, vřele doporučuju mít od nich písemný souhlas (přečti si zákon 89/2012 Sb. - https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89 , §84-90), jinak při zveřejnění riskuješ i značné problémy...
Jinou variantou by bylo rozpoznatelné tváře na záběrech překrýt či rozostřit...
;)
vřele doporučuju mít od nich písemný souhlas
Chtěl bych vidět, mít ten souhlas od několika set lidí, kteří by byli v záběru. :lol:

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 04 led 2018 16:15

Mudr.Lant vřele doporučuju mít od nich písemný souhlas
Chtěl bych vidět, mít ten souhlas od několika set lidí, kteří by byli v záběru. :lol:
:lol:
Psal jsem "Pokud budou lidé na záběrech k poznání..." - tedy potřebuješ souhlas pouze od nich...
;)
Tyhle kamerky z principu nemají příliš kvalitní optiku a i když mají teoreticky rozlišení třeba 4k, mají malý čip...
Takže:
a) lze počítat s tím, že lidé 50 m daleko už nebudou k rozeznání
b) záběry lze v editoru upravit - obličeje máznout nebo skrýt
c) souhlas stačí získat od skupiny lidí, se kterou bude kameraman v těsném kontaktu, kolik to může být jedinců nemám ponětí, ale nemyslím, že by šlo o "stovky"
Profíci používají variantu d) - nízkou hloubku obrazu, zaostří na popředí (třeba reportéra) a pozadí, sloužící jen k dokreslení, je rozostřené - ale to tahle kamerka nejspíše umět nebude.
___
Pokud něčí záběr zveřejní bez souhlasu či některého ze zákonem vyjmenovaných případů, kdy souhlas potřeba není, zadělá si na potenciální problém, jehož následné řešení může být i velmi drahé...
Tedy další variantou je - prostě ta videa nezveřejňovat...
;)

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 04 led 2018 16:26

mowla :lol:
Psal jsem "Pokud budou lidé na záběrech k poznání..." - tedy potřebuješ souhlas pouze od nich...
;)
Tyhle kamerky z principu nemají příliš kvalitní optiku a i když mají teoreticky rozlišení třeba 4k, mají malý čip...
Takže:
a) lze počítat s tím, že lidé 50 m daleko už nebudou k rozeznání
b) záběry lze v editoru upravit - obličeje máznout nebo skrýt
c) souhlas stačí získat od skupiny lidí, se kterou bude kameraman v těsném kontaktu, kolik to může být jedinců nemám ponětí, ale nemyslím, že by šlo o "stovky"
Profíci používají variantu d) - nízkou hloubku obrazu, zaostří na popředí (třeba reportéra) a pozadí, sloužící jen k dokreslení, je rozostřené - ale to tahle kamerka nejspíše umět nebude.
___
Pokud něčí záběr zveřejní bez souhlasu či některého ze zákonem vyjmenovaných případů, kdy souhlas potřeba není, zadělá si na potenciální problém, jehož následné řešení může být i velmi drahé...
Tedy další variantou je - prostě ta videa nezveřejňovat...
;)
Himl, v případě nouze bych se bránil tím, že jsem točil stožár lanovky a ti ostatní se tam připletli. :lol: :lol:

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 04 led 2018 16:33

Mudr.Lant Himl, v případě nouze bych se bránil tím, že jsem točil stožár lanovky a ti ostatní se tam připletli. :lol: :lol:
To by ti nepomohlo...
Před zveřejněním musíš takové záběry sladit se zákonem - získat souhlas nebo rozpoznatelné osoby odfiltrovat...
Nebo nezveřejňovat...
;)

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 04 led 2018 16:37

mowla To by ti nepomohlo...
Před zveřejněním musíš takové záběry sladit se zákonem - získat souhlas nebo rozpoznatelné osoby odfiltrovat...
Nebo nezveřejňovat...
;)
I když to použiji pro vlastní potřebu - do archívu?

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 05 led 2018 00:09

Mudr.Lant I když to použiji pro vlastní potřebu - do archívu?
Bavíme se o zveřejnění...
Ne???

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 05 led 2018 04:16

mowla Bavíme se o zveřejnění...
Ne???
Pravda. Sorry.
... ale řeknu ti, jak to bylo krásné, když jsem natáčel na kameru Lomo 218 sovětské výroby prvomájový průvod, kde v čele šel první tajemník okresního výboru KSČ... a bez jakéhokoliv postihu ze strany zákona. ;)

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 05 led 2018 06:59

Doktore - určitě bylo krásné, že jsi natáčel... Klidně i na Lomo (no, ono se tehdy nic lepšího koupit nedalo...).
;)
To, co zmiňuješ, že jsi natáčel, určitě krásné nebylo... Aspoň já (bych) se z toho neradoval...
:lol: :lol: :lol:

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 05 led 2018 09:47

mowla Doktore - určitě bylo krásné, že jsi natáčel... Klidně i na Lomo (no, ono se tehdy nic lepšího koupit nedalo...).
;)
To, co zmiňuješ, že jsi natáčel, určitě krásné nebylo... Aspoň já (bych) se z toho neradoval...
Když se to promítalo v klubovně a někdo se ve snímku viděl, jásal radostí..., jo, to byly časy.

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 05 led 2018 13:16

Mudr.Lant Když se to promítalo v klubovně a někdo se ve snímku viděl, jásal radostí..., jo, to byly časy.
Zkus to dotyčným připomenout dneska....

Kali

Nový příspěvek od Kali » 05 led 2018 13:27

To zveřejnění je spíš kvůli partě, která to pak chce vidět. :-) Jejich souhlas samozřejmě mám. A není to že bych chtěl natáčet lidi ve frontě u bufetu :D spíš mi jde to ty co třeba bude předjíždět na sjezdovce, ale obličej stejně vidět nebude. Jenom postava zezadu.

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 05 led 2018 13:33

Kali To zveřejnění je spíš kvůli partě, která to pak chce vidět. :-) Jejich souhlas samozřejmě mám. A není to že bych chtěl natáčet lidi ve frontě u bufetu :D spíš mi jde to ty co třeba bude předjíždět na sjezdovce, ale obličej stejně vidět nebude. Jenom postava zezadu.
Jasně, chápu - proto píšu, že souhlas potřebuješ od osob identifikovatelných...
;)

Kali

Nový příspěvek od Kali » 08 led 2018 14:06

Dobře díky všem za odpovědi. Zkusím se s partou domluvit, že bych jim to radši předal osobně třeba přes flash disk.

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 08 led 2018 14:11

Kali Dobře díky všem za odpovědi. Zkusím se s partou domluvit, že bych jim to radši předal osobně třeba přes flash disk.
Klidne pres nejakou webovou uschovnu...
;)
Ale NE verejne...
;)

Kali

Nový příspěvek od Kali » 09 led 2018 12:52

Jo to už se s nimi domluvím. Ještě jednou díky. :-)Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Poslední příspěvek
  •    Zveřejnění soukromé pošty
       od Ann » 11 bře 2017 07:49 »
    6 Příspěvků
    1186 Zobrazení
    Poslední příspěvek od satam
    11 bře 2017 20:16
  •    Pomohou kamery v MHD zvýšit bezpečnost cestujících?
       od Květa » 06 zář 2017 16:40 »
    3 Příspěvků
    813 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Jolana
    06 zář 2017 16:44
  •    Jaký máte názor na využití záznamu kamery v autě?
       od mowla » 11 zář 2017 15:21 »
    4 Příspěvků
    961 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Edigon
    12 zář 2017 15:22