Mám možnost koupit dům, který se mi moc líbí a je ve stejné vesnici. Majitel zemřel. Dědit bude jeho jediný syn a ten ho nabízí na prodej přes realitku už nyní, přestože ještě nebylo ukončeno dědické řízení.
Realitní makléř požaduje podepsat smlouvu o smlouvě budoucí a zaplatit zálohu. Dům prý dostane ten, kdo se nejdříve rozhodne a podepíše. Záloha je nevratná.
Mám ale pochybnosti, co když se třeba ukáže, že syn byl vyděděn, nebo byla proti němu zahájena exekuce?
Tím bych o svoji zálohu nejspíš přišla. Když ale budu trvat na koupi až po ukončení dědického řízení, je možné že koupí někdo jiný. Koupit, nebo ne? Šli byste do toho?
Jaká rizika přináší koupit dům, který zatím nikomu nepatří?
1. na nevratnost zálohy bych nepřistoupil - pokud nebude smlouva naplněna ze strany prodávajícího, záloha se běžně vrací
2. silně doporučuju i zálohu vložit na vinkulovaný bankovní účet a jeho vyplacení vázat na splnění dalších podmínek ze strany prodávajícího (např. na uzavření skutečné kupní smlouvy, nikoli na uzavření smlouvy o smlouvě budoucí)
3. pokud toto proběhne, pak podobně i kupní částku vinkulovat na povolení vkladu nikoli na vložení návrhu na vklad
___
Z toho, co píšeš, mám osobně dojem, že buďto je prodávající ve finanční tísni (tedy možná i zatížen exekucí) anebo je v celém řízení nějaký problém - makléř příliš 'tlačí na pilu'...
2. silně doporučuju i zálohu vložit na vinkulovaný bankovní účet a jeho vyplacení vázat na splnění dalších podmínek ze strany prodávajícího (např. na uzavření skutečné kupní smlouvy, nikoli na uzavření smlouvy o smlouvě budoucí)
3. pokud toto proběhne, pak podobně i kupní částku vinkulovat na povolení vkladu nikoli na vložení návrhu na vklad
___
Z toho, co píšeš, mám osobně dojem, že buďto je prodávající ve finanční tísni (tedy možná i zatížen exekucí) anebo je v celém řízení nějaký problém - makléř příliš 'tlačí na pilu'...
Tak to je makléř - lupič...Hana Děkuji za odpověď. Ona ta záloha není na cenu domu, zálohu vyžaduje makléř, má to být provize za zprostředkování, sepsání smluv a tak, proto je nevratná. Ale poradím se ještě s právníkem a asi do toho nepůjdu.
Něco takového je velmi nezvyklé - resp. mezi slušnými makléři...
Poslal bych jej do zadele - a trval na vlastních podmínkách (pokud bych do něčeho takového šel).