Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
-
Prachatický
Nový příspěvek
od Prachatický » 06 srp 2017 15:44
Když vvyškvaříme doma škvarky, dá se potom po scezení to sádlo používat na smažení? Bude to to samé jako když si koupíme v krámu kostku sádla?
-
dabač
- člen
- Příspěvků 2273
- Registrován 06 črc 2016 14:10
Nový příspěvek
od dabač » 06 srp 2017 15:53
Když bude sádlo správně vyškvařeno tak bude lepší než to co kupuješ.Bohužel dnes se už běžně chovají prasata vyšlechtěná na vysoký obsah svaloviny a tak z těch nudliček sádla co koupíš se moc kvalitní sádlo nedá ani udělat.
-
mowla
- člen
- Příspěvků 6210
- Registrován 13 črc 2017 16:26
Nový příspěvek
od mowla » 06 srp 2017 20:39
Pokud chceš skutečně kvalitní sádlo, kup si syrový špek iberijský nebo mangalici - lahodné i za syrova, vyškvařené vynikající...
Jen při škvaření musíš dávat pozor, abys sádlo nepřepálil (je pak po ztuhnutí béžové až šedivé, rychleji se při smažení přepaluje a může i páchnout).
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 06 srp 2017 22:19
Na výrobu sádla používám syrový špek z Přeštického plemena, popřípadě z Duroka, který dává dost surovin na výrobu sádla, ale pokud je doma chované. Existují plemena Cornwallské prase, které je vyloženě na sádlo, ale ještě jsem se s ním, v ČR, nesetkal. Kupovaný špek v obchodních řetězcích a u některých řezníku nemá takovou kvalitu. I po dobrém vyškvaření sádlo, i když je uložené v chladu lednice, neztuhne tak, jak by mělo. Takové sádlo bych si na chleba nenamazal.
-
mowla
- člen
- Příspěvků 6210
- Registrován 13 črc 2017 16:26
Nový příspěvek
od mowla » 06 srp 2017 22:32
No jo no...
Kupovat syrové sádlo doporučuju jen u dobrých řezníků (ideálně svých známých), i v jinak dobrých masnách bývá sádlo kvality pro škvaření nevhodné...
Zato pokud koupíš mangalicu či iberijské, chybu neuděláš (a to syrové sádlo si fakt nespleteš).
BTW - pokud je prase chované doma, uděláš dobré sádlo i škvarky třeba z ´landrasáka´, i toho vychováš na tři-třiapůl metráku. Jen je to dneska děsně drahé.
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 06 srp 2017 23:45
Píšeš teoreticky, nebo z praxe?!
-
mowla
- člen
- Příspěvků 6210
- Registrován 13 črc 2017 16:26
Nový příspěvek
od mowla » 06 srp 2017 23:58
Mudr.Lant Píšeš teoreticky, nebo z praxe?!
Z praxe...
Prasata jsem choval ještě tak v ´94...
A mangalicu kupuju, už ´pár´ let...
-
-
Sádlo při smažení prská
Příspěvků 2
od Lenka Gregorová » 23 čer 2016 07:21 »
Když smažíme na sádle tak to strašně praská. Jde s tím něco dělat? To olej tolik neprská. Ráda bych ale zůstala u sádla.
- 2 Příspěvků
- 1183 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od prasák
23 čer 2016 10:27
-
-
Je prospěšné vepřové sádlo na pokožku?
Příspěvků 2
od Karel Rousný » 14 srp 2016 08:38 »
Má vepřové sádlo na lidskou pokožku nějaké léčebné účinky? Mám na rukách hodně suchou pokožku. Můžu ji namazat vepřovým sádlem?
- 2 Příspěvků
- 1251 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Karel Rousný
14 srp 2016 12:53
-
-
Prská sádlo méně než olej?
Příspěvků 2
od kouba daniel » 16 pro 2016 18:08 »
Smažil jsem na oleji a všechno okolo je oprskané od oleje. Bude se chovat sádlo jinak?
- 2 Příspěvků
- 807 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Funka
16 pro 2016 21:03
-
-
- 2 Příspěvků
- 2096 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od mowla
04 zář 2017 11:35
-
-
Nadnáší sádlo?
Příspěvků 3
od Kulihrášek » 25 črc 2018 09:11 »
Je pravda, že tlustým lidem se lépe plave, protože je sádlo nadnáší? Poznámka majitele: Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s
Acema
a proto je doporučuji.
- 3 Příspěvků
- 804 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od mowla
25 črc 2018 09:55