Jak udělat doma sádlo?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Prachatický

Jak udělat doma sádlo?

Nový příspěvek od Prachatický » 06 srp 2017 15:44

Když vvyškvaříme doma škvarky, dá se potom po scezení to sádlo používat na smažení? Bude to to samé jako když si koupíme v krámu kostku sádla?




dabač
člen
Příspěvků 2273
Registrován 06 črc 2016 14:10

Nový příspěvek od dabač » 06 srp 2017 15:53

Když bude sádlo správně vyškvařeno tak bude lepší než to co kupuješ.Bohužel dnes se už běžně chovají prasata vyšlechtěná na vysoký obsah svaloviny a tak z těch nudliček sádla co koupíš se moc kvalitní sádlo nedá ani udělat.

Uživatelský avatar
mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 06 srp 2017 20:39

Pokud chceš skutečně kvalitní sádlo, kup si syrový špek iberijský nebo mangalici - lahodné i za syrova, vyškvařené vynikající...
;)
Jen při škvaření musíš dávat pozor, abys sádlo nepřepálil (je pak po ztuhnutí béžové až šedivé, rychleji se při smažení přepaluje a může i páchnout).

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 06 srp 2017 22:19

Na výrobu sádla používám syrový špek z Přeštického plemena, popřípadě z Duroka, který dává dost surovin na výrobu sádla, ale pokud je doma chované. Existují plemena Cornwallské prase, které je vyloženě na sádlo, ale ještě jsem se s ním, v ČR, nesetkal. Kupovaný špek v obchodních řetězcích a u některých řezníku nemá takovou kvalitu. I po dobrém vyškvaření sádlo, i když je uložené v chladu lednice, neztuhne tak, jak by mělo. Takové sádlo bych si na chleba nenamazal.

Uživatelský avatar
mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 06 srp 2017 22:32

No jo no...
Kupovat syrové sádlo doporučuju jen u dobrých řezníků (ideálně svých známých), i v jinak dobrých masnách bývá sádlo kvality pro škvaření nevhodné...
Zato pokud koupíš mangalicu či iberijské, chybu neuděláš (a to syrové sádlo si fakt nespleteš).
;)
BTW - pokud je prase chované doma, uděláš dobré sádlo i škvarky třeba z ´landrasáka´, i toho vychováš na tři-třiapůl metráku. Jen je to dneska děsně drahé.
:lol:


Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 06 srp 2017 23:45

Píšeš teoreticky, nebo z praxe?!

Uživatelský avatar
mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 06 srp 2017 23:58

Mudr.Lant Píšeš teoreticky, nebo z praxe?!
Z praxe...
Prasata jsem choval ještě tak v ´94...
A mangalicu kupuju, už ´pár´ let...


Odpovědět
  • Podobná témata
    Příspěvků
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  •    Sádlo při smažení prská
       od Lenka Gregorová » 23 čer 2016 07:21 »
    2 Příspěvků
    1130 Zobrazení
    Poslední příspěvek od prasák
    23 čer 2016 10:27
  •    Je prospěšné vepřové sádlo na pokožku?
       od Karel Rousný » 14 srp 2016 08:38 »
    2 Příspěvků
    1201 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Karel Rousný
    14 srp 2016 12:53
  •    Prská sádlo méně než olej?
       od kouba daniel » 16 pro 2016 18:08 »
    2 Příspěvků
    758 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Funka
    16 pro 2016 21:03
  •    Lze smíchat olej a sádlo na smažení?
       od bBred » 04 zář 2017 02:01 »
    2 Příspěvků
    1903 Zobrazení
    Poslední příspěvek od mowla
    04 zář 2017 11:35
  •    Nadnáší sádlo?
       od Kulihrášek » 25 črc 2018 09:11 »
    3 Příspěvků
    725 Zobrazení
    Poslední příspěvek od mowla
    25 črc 2018 09:55