Jak si připravujete vejce - slepičí?
Jak si připravujete vejce - slepičí?
Já miluji kuchyňsky upravená vejce na mnoho způsobu a ať jsou na měkko, natvrdo (na hniličku je nesnáším) smažená, ve skle (pochoutka) nebo vaječinu. Dáte recept, jak je máte rádi vy?
Vejce jsou má oblíbená...
Vařená - natvrdo, naměkko, na hniličku (ta dávám i do skla), ztracená
Smažená - sázená (volská oka), smaženici s houbami, míchaná (samotná, na slanině, na cibulce, se šunkou...)
Syrová - tedy žloudky s cukrem
A recept?
Je tolik možných variant a přísad...
Výborné je třeba hotová samotná (vařená, sázená) vejce posypat pažitkou, pórkem nebo jarní cibulkou či řeřichou.
Nebo okořenit parmezánem či jiným aromatickým sýrem (skvělá je i niva)...
Výtečné jsou ke špenátu i luštěnínám nahusto...
Rúzné pomatlánky taky přijdou vhod - třeba s koprem (ač nemám rád vejce ke koprovce) - vařená vejce, kysaná smetana, trochu česneku, docela dost čerstvého kopru. Vejce nahrubo, smíchat se smetanou a koprem, jemně osolit, jemně nasekaného česneku a mletého zeleného pepře jen tak trošku, aby se nepřazila chuť vejce, kopr může dominovat. A pokud servíruješ na jednohubky, můžeš na každou připlesknout zrnko sladkého hroznového vína (klidně i sušeného - sultánku).
Vařená - natvrdo, naměkko, na hniličku (ta dávám i do skla), ztracená
Smažená - sázená (volská oka), smaženici s houbami, míchaná (samotná, na slanině, na cibulce, se šunkou...)
Syrová - tedy žloudky s cukrem
A recept?
Je tolik možných variant a přísad...
Výborné je třeba hotová samotná (vařená, sázená) vejce posypat pažitkou, pórkem nebo jarní cibulkou či řeřichou.
Nebo okořenit parmezánem či jiným aromatickým sýrem (skvělá je i niva)...
Výtečné jsou ke špenátu i luštěnínám nahusto...
Rúzné pomatlánky taky přijdou vhod - třeba s koprem (ač nemám rád vejce ke koprovce) - vařená vejce, kysaná smetana, trochu česneku, docela dost čerstvého kopru. Vejce nahrubo, smíchat se smetanou a koprem, jemně osolit, jemně nasekaného česneku a mletého zeleného pepře jen tak trošku, aby se nepřazila chuť vejce, kopr může dominovat. A pokud servíruješ na jednohubky, můžeš na každou připlesknout zrnko sladkého hroznového vína (klidně i sušeného - sultánku).