Ostření kosy na brusce?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
ramín

Ostření kosy na brusce?

Nový příspěvek od ramín » 30 lis 2017 11:24

Stane se něco když kosu nenabrousím brouskem ale projedu jí na brusce?




Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 30 lis 2017 11:49

Bruskou zničíš kosu. To je můj názor, názor pracujícího s kosou.

satam
zkušení rádci
Příspěvků 6470
Registrován 27 úno 2017 13:17

Nový příspěvek od satam » 30 lis 2017 11:59

Ano, kosu zničíš, protože ostří je extrémně tenké a při pokusu o broušení na brusce se velmi rychle přehřeje, čímž se odkalí a ztratí své vlastnosti včetně ztráty ostrého břitu.

ramín

Nový příspěvek od ramín » 30 lis 2017 12:22

Ještě že jsem se napřed zeptat. Tak dík a jdu to udělat ručně.

Sandra

Nový příspěvek od Sandra » 30 lis 2017 16:00

Můj děda moc dobře věděl proč kosu vždy naostřit ručně brouskem. Je to pracnější ale kvalitní. Co si pamatuji tak nosil ještě takovou nádobku s vodou do které brousek namáčel aby se vždy vyplavily jemné špony. Dodnes slyším ten zvuk jako vždy pod okny brousil kosu :-).


dabač
člen
Příspěvků 2273
Registrován 06 črc 2016 14:10

Nový příspěvek od dabač » 30 lis 2017 17:41

Pokad se jedná o klasickou kosu tak ta se nejdříve musí tak zvaně naklepat .To znamená vytáhnout ostří aby bylo dostatečně tenké.potom se brousí brouskem který má podlouhlý tvar a nejlépe z přírodního kamene.Pokud se používá klasický karborundum tak ten je vhodný použít tehdy když už kosa je poměrně opotřebená.Zpravidla před naklepáním.


Odpovědět
  • Podobná témata
    Příspěvků
    Zobrazení
    Poslední příspěvek