Poškodí se kotel UT?
Poškodí se kotel UT?
Dobré poledne. Potřeboval bych vysvětlit jednu věc. Instaloval jsem nový kotel na pevná paliva. Kotel je dole ve sklepě, expanzní nádobu nad ním a čerpadlo, které pohání vodu v okruhu a tu je ta otázka. Co udělá plně naložený kotel s teplotou vody 70 st. celsia a náhle se přeruší dodávka elektrické energie na delší dobu?
Samozřejmě jsem se ptal topenáře, a jeho názor si zatím nechám pro sebe, jen bych chtěl slyšet názor váš. Děkuji.
Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Portu.cz a proto je doporučuji.
Portu.cz a proto je doporučuji.
Samozřejmě jsem se ptal topenáře, a jeho názor si zatím nechám pro sebe, jen bych chtěl slyšet názor váš. Děkuji.
Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Portu.cz a proto je doporučuji.
Portu.cz a proto je doporučuji.
Nelze - takto, bez mnoha dalších informací, odpovědět...
Takže
a) věř tomu topenáři
b) dodej spoustu informací (jak je ovládán přístup vzduchu k roštu, jak sekundární vzduch, jaký je výkon kotle, jaký je objem vody v něm a v celém systému, jaká je kapacita průtoku samotizkou...)
Jedině, co si dovolím ti poradit je - kup si UPS s dostatečnou kapacitou a čerpadlo zálohuj...
A k UPS - musí dávat čistou sinusoidu (ne hranatou) a je vhodné, aby umela odpojení napájení nahlásit - aspoň po (W)LAN, lépe třeba SMS...
Takže
a) věř tomu topenáři
b) dodej spoustu informací (jak je ovládán přístup vzduchu k roštu, jak sekundární vzduch, jaký je výkon kotle, jaký je objem vody v něm a v celém systému, jaká je kapacita průtoku samotizkou...)
Jedině, co si dovolím ti poradit je - kup si UPS s dostatečnou kapacitou a čerpadlo zálohuj...
A k UPS - musí dávat čistou sinusoidu (ne hranatou) a je vhodné, aby umela odpojení napájení nahlásit - aspoň po (W)LAN, lépe třeba SMS...
Zřejmě si mně nepochopil. Ptám se, jestli kotel, kterému nejde oběhové čerpadlo může začít vařit vodu, nebo to čerpalo (vrtule v něm) vodu ve zpátečce protlačí a k přetopení kotle tak nedojde.!mowla Nelze - takto, bez mnoha dalších informací, odpovědět...
Takže
a) věř tomu topenáři
Vlastimil Zřejmě si mně nepochopil. Ptám se, jestli kotel, kterému nejde oběhové čerpadlo může začít vařit vodu, nebo to čerpalo (vrtule v něm) vodu ve zpátečce protlačí a k přetopení kotle tak nedojde.!
Zřejmě jsi nepochopíl ty....
Jaké čerpadlo, na jakém průměru a jak dlouhých trubkách (jinak řečeno - jaký je koeficient hydrodynamického odporu systému), jaký je výkon kotle, jak rychle dojde k uzavření vstupu vzduchu...
Jinými slovy - nic ó tom systému nevíme - a nevím, jak kolegové, ale já už hrnek od ranního kafe umyl, takže z lógru už taky věštit nedokážu...
Jen si dovolím odhadnout, že samotizka na v soucasnosti porizenem systému nedokáže dlouhodobě uchladit ani ztlumeny kotel - proto jsem tvé pozornosti doporučil zálohování napájení čerpadla...
Odpovím ti asi takhle. Představ si, že jedeš autem, provozní teplota ± 90 °C a vtom ti praskne klíňák, který honí vodní čerpadlo. Co to podle tebe udělá?Vlastimil Zřejmě si mně nepochopil. Ptám se, jestli kotel, kterému nejde oběhové čerpadlo může začít vařit vodu, nebo to čerpalo (vrtule v něm) vodu ve zpátečce protlačí a k přetopení kotle tak nedojde.!
Už jenom pokud jsi měnil i radiátory staré litinové nebo plechové žebrové za nové panelové tak bez nuceného oběhu to uvaříš ani nestačíš mrknout.Pokud tom nmemáš bypas na obchvat nuceného oběhu tak tím hůř.Zřejmě jseš poučen o tom že pokud nemáš náhradní zdroj tak otevřít naplno přikládací dvířka a když nebude zbytí tak vybrat topeniště.A ještě pokud ti ten topenář sdělil nějaké tajemství o tom že kotel se ti neuvaří tak prosím tě poděl se o něj s námi.
Pozor, bezpecak řeší přetlak v systému..Vlastimil To je ono, co jsem potřeboval vědět. Topenář mi totiž nainstaloval bezpečnostní ventil, pro případ, kdyby nešlo čerpadlo a já si myslel, že to je špatná investice. Tak jsem rád, že jak topenář, tak i vy máte pravdu. Děkuji všem.
Vypustí vodu - a je nutný, zejména priuzavrenych systémech...!
Ale problém - jakmile bezpecak upustí vodu, začne voda opět vřít...
Časem se propálí kotel...
Proto - opět - UPS...
Mýlíš se. Tento bezpečnostní ventil umí dvě věci najednou: http://www.pemtrade.cz/viadrus-bezpecno ... til-dbv-1/mowla Pozor, bezpecak řeší přetlak v systému..
Vypustí vodu - a je nutný, zejména priuzavrenych systémech...!
Ale problém - jakmile bezpecak upustí vodu, začne voda opět vřít...
Časem se propálí kotel...
Proto - opět - UPS...
Aha, kruci, zase jsem ó něco chytřejší...Mudr.Lant Mýlíš se. Tento bezpečnostní ventil umí dvě věci najednou: http://www.pemtrade.cz/viadrus-bezpecno ... til-dbv-1/
Dík za info...
Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Portu.cz a proto je doporučuji. Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Portu.cz a proto je doporučuji.