Kolik alkoholu se vyvaří při vaření?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Alena Veselá

Kolik alkoholu se vyvaří při vaření?

Nový příspěvek od Alena Veselá » 17 pro 2017 09:38

Pokud udělám například omáčku na víně, kolik alkoholu se vyvaří a kolik zůstane? Mohu si takovou omáčku dát i děti? Nebo se všechen alkohol nevyvaří?




Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 17 pro 2017 09:46

Všechen se nevyvaří, část alkoholu v jídle zůstane a to není vhodné pro děti, ale můžeš udělat část pro ně a zbylou část s alkoholem. U nás, když vaříme pikantnější jídla, tak před dochucením odebereme pro nejmladší vnuky a teprve dochutíme podle sebe.

Uživatelský avatar
mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 17 pro 2017 10:00

Pokud se pokrm vaří dostatečně dlouho, nezbude tam žádný alkohol...
;)
Např. - začne-li vřít voda, alkohol už tam není (ten vře při výrazně nižší teplotě).
Takže bez problému můžeš takovou omáčku dávat i dětem (otázkou je, bude-li jim chutnat).
;)

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 17 pro 2017 10:06

mowla Pokud se pokrm vaří dostatečně dlouho, nezbude tam žádný alkohol...
;)
Např. - začne-li vřít voda, alkohol už tam není (ten vře při výrazně nižší teplotě).
Takže bez problému můžeš takovou omáčku dávat i dětem (otázkou je, bude-li jim chutnat).
;)
... tak na co se tam vůbec dává! To bych ho raději vypil surový! :lol:

Ann
člen
Příspěvků 6632
Registrován 06 črc 2016 09:33

Nový příspěvek od Ann » 17 pro 2017 10:27



Uživatelský avatar
mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 17 pro 2017 10:40

Mudr.Lant ... tak na co se tam vůbec dává! To bych ho raději vypil surový! :lol:
Alkohol - typicky víno či vinná pálenka se přidává kvůli tomu, co se neodpaří (taky proto se vaří z kvalitního), ale nedává se tam toho moc - podobně, jako koření...
;)

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 17 pro 2017 10:52

mowla Alkohol - typicky víno či vinná pálenka se přidává kvůli tomu, co se neodpaří (taky proto se vaří z kvalitního), ale nedává se tam toho moc - podobně, jako koření...
;)
Tak to už ti vůbec nerozumím.

Uživatelský avatar
mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 17 pro 2017 14:31

Mudr.Lant Tak to už ti vůbec nerozumím.
Tak polopatisticky...
:lol:
a) macerování v alkoholu - pokud jsem si vědom, používá se v teplé kuchyni jen na zkřehnutí masa před další úpravou, tam je alkoholu relativně hodně a opravdu se všechen nevytratí (maso se maceruje proto, aby tepelná úprava byla krátká)
b) 'něco' na víně (brandy, grapě...) - jde o dlouhodobou tepelnou přípravu (pečení, dušení, vaření, gratinování...) a alkohol se používá jako dochucovadlo (koření) - dává se jej málo (relativně, vůči množství dalších surovin) a během přípravy se zcela vytratí (zbude právě jen aroma a chuť)
c) flambování - dělá se až na konec a používá se silný alkohol, ale používá se jej tak málo, že se dílem odpaří a dílem shoří - pozůstatek alkoholu v pokrmu je nevýznamný
Už?
:lol:

Uživatelský avatar
mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 17 pro 2017 14:39

Ann...
To co píšeš si dovolím uvést na pravou míru...
;)
Při dlouhodobé přípravě se vytrácí téměř všechen použitý alkohol...
Pro ilustraci, cca:
- na přípravu omáčky potřebuješ tak max. 1/3 vína, tedy max cca. 1 dl na porci
- toto víno obsahuje, řekněme, 13 % alkoholu (hutnější červené)
- po naředění dalšími 2/3 surovin (vývar, 'to' vlastní...) se dostáváme na cca 3 % alkoholu v celku
- tepelnou přípravou se odpaří cca 90 % alkoholu (nikoli vody a ostatních surovin)
- tedy výsledkem je cca 0,3 % alkoholu v omáčce
Pivo, označované jako "nealko" může mít obsah alkoholu až 0,5% ...
;)

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 17 pro 2017 14:40

mowla Tak polopatisticky...
:lol:
a) macerování v alkoholu - pokud jsem si vědom, používá se v teplé kuchyni jen na zkřehnutí masa před další úpravou, tam je alkoholu relativně hodně a opravdu se všechen nevytratí (maso se maceruje proto, aby tepelná úprava byla krátká)
b) 'něco' na víně (brandy, grapě...) - jde o dlouhodobou tepelnou přípravu (pečení, dušení, vaření, gratinování...) a alkohol se používá jako dochucovadlo (koření) - dává se jej málo (relativně, vůči množství dalších surovin) a během přípravy se zcela vytratí (zbude právě jen aroma a chuť)
c) flambování - dělá se až na konec a používá se silný alkohol, ale používá se jej tak málo, že se dílem odpaří a dílem shoří - pozůstatek alkoholu v pokrmu je nevýznamný
Už?
:lol:
Já se bavil o víně, ale ty uvádíš dvě věci v rozporu. To ostatní mne nezajímá.

Uživatelský avatar
mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 17 pro 2017 14:47

Mudr.Lant Já se bavil o víně, ale ty uvádíš dvě věci v rozporu. To ostatní mne nezajímá.
V tom případě uveď, co tvrdím v rozporu - já to nevidím...
:lol: :lol: :lol:

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 17 pro 2017 15:49

mowla V tom případě uveď, co tvrdím v rozporu - já to nevidím...
:lol: :lol: :lol:
mowla Alkohol - typicky víno či vinná pálenka se přidává kvůli tomu, co se neodpaří (taky proto se vaří z kvalitního), ale nedává se tam toho moc - podobně, jako koření...
;)
Pokud se pokrm vaří dostatečně dlouho, nezbude tam žádný alkohol...
;)
:-:u

Uživatelský avatar
mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 17 pro 2017 16:37

Mudr.Lant Pokud se pokrm vaří dostatečně dlouho, nezbude tam žádný alkohol...
;)
:-:u
OK, opravím to - poté, co se pokrm vaří dostatečně dlouho, nezbude tam prakticky žádný alkohol...
:lol:

dabač
člen
Příspěvků 2273
Registrován 06 črc 2016 14:10

Nový příspěvek od dabač » 17 pro 2017 20:49

No a v tom je ten vtip.Kdysi dávno bratru 45 roků nazpět v naší družstevní jídelně když se dělalo něco na víně tak vedoucí kuchyně byl ožralý jak zákon káže.No a když jsem se kamaráda kuchaře ptal že jsem v té omáčce žádný víno necítil tak mi řekl že jsem ani nemohl neboť to Mojmír stačil všechno vychlastat.


Odpovědět
  • Podobná témata
    Příspěvků
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  •    Vyvaří se chuť česneku ?
       od pálavka » 06 čer 2016 08:51 »
    2 Příspěvků
    864 Zobrazení
    Poslední příspěvek od prasák
    06 čer 2016 09:48
  •    Vyvaří se alkohol z jídla?
       od Zitule » 16 črc 2016 13:08 »
    2 Příspěvků
    1291 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Zitule
    16 črc 2016 19:06
  •    Bušení srdce při nadměrné konzumaci alkoholu
       od Vojta S. » 22 lis 2016 18:25 »
    2 Příspěvků
    1336 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Vojta S.
    22 lis 2016 20:20
  •    Čím změřit při vaření teplotu vody?
       od Hanka28 » 04 kvě 2016 19:36 »
    3 Příspěvků
    2502 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Kája Mařík
    22 říj 2019 19:08
  •    Měníte zeleninu při vaření vývaru ?
       od Cilka » 12 kvě 2016 08:11 »
    3 Příspěvků
    1005 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Jitule
    12 kvě 2016 08:16