Vyplatí se topit briketami?
Vyplatí se topit briketami?
Je lepší zvolit topení v baráku na plyn, nebo se vyplatí si dát při topení práci a topit briketami? Předpokládám že brikety vyjdou levněji ale poznám tu dřinu na peněžence? Abych se celou zimu nedřel a pak mi to neušetřilo 500 kč. To bych raději nechal udělat topení na plyn. Děkuji za názor. Rozhoduji se právě jaké topení do budoucna nechat udělat v dvou podlažním rodinném domku. Obytná plocha 95 m/2. Zatím jen tak uvažuji kdybych ho koupil. Mám tu možnost.
Briketami topím už spousta let. Kotel mám umístěný ve sklepě, kde mám také sklad otopu. Kotel Viadrus U22 je na brikety jako dělaný. Mám byt o obytné ploše 68m², kde jedna místnost je na sever(ložnice) a dvě místnosti na jih. Mám výhodu v tom, že byt se nachází uprostřed jiných bytů a tak mám teplejší zdi ze všech stran, Venkovní stěny jsou zatepleny, okna nová, plastová. Spotřeba na jednu topnou sezónu je v průměru 20q, což dělá, při dnešních cenách, necelých 10 tisíc korun. Pravdu má Ann v tom, že je velké množství popílku, který se rozleze po celé kotelně. U mne je ještě problém v to, že musím dovezené brikety složené před panelák vozit na kotouči do sklepa, protože pás na vyskladnění u dopravce nedosáhne do okýnka a tak je práce zase navíc.
Vím od lidí, kteří mají zavedený plyn, tak protopí i v ohřevu a vaření okolo 25 tisíc ročně, což se mi jeví jako dobré řešení.
Náš byt obýváme ve dvou starších lidí a protože u nás v obci není zavedený plyn, uvažujeme o elektrickém topení.
Vím od lidí, kteří mají zavedený plyn, tak protopí i v ohřevu a vaření okolo 25 tisíc ročně, což se mi jeví jako dobré řešení.
Náš byt obýváme ve dvou starších lidí a protože u nás v obci není zavedený plyn, uvažujeme o elektrickém topení.