Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
-
Věra Novotná
Nový příspěvek
od Věra Novotná » 18 dub 2017 08:48
Babička před 3 roky koupila pozemek, má na to kupní smlouvu, ale nenechala ho přepsat v katastru nemovitostí. Nyní začal pozemek využívat původní majitel a tvrdí, že babičce nepatří. Co s tím? Jak dál postupovat? Babička už je hodně nemocná k soudu určitě nepůjde.
Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s
Portu.cz
a proto je doporučuji.
Portu.cz
a proto je doporučuji.
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 18 dub 2017 09:08
Doporučuji navštívit advokáta, kterému sděl potřebné, aby mohl započít právní kroky.
-
satam
- zkušení rádci
- Příspěvků 6470
- Registrován 27 úno 2017 13:17
Nový příspěvek
od satam » 18 dub 2017 10:53
Přesně tak. A začni hned s tou kupní smlouvou, o které by ti advokát měl říci, zda je v pořádku a tedy platná, nebo zda je k ničemu a pak už s tím asi nic neuděláš. I když minimálně peníze babičkou zaplacené by v tom špatném případě měly být vymahatelné, samozřejmě pokud má babička potvrzení.
-
Věra Novotná
Nový příspěvek
od Věra Novotná » 18 dub 2017 10:57
A je nějaká promlčecí doba na podání návrhu na vklad do katastru? Smlouva platná je, to už mám ověřeno. Peníze také došly. Mohla bych tedy podat návrh na přepis s tříletým zpožděním?
-
Mudr.Lant
Nový příspěvek
od Mudr.Lant » 18 dub 2017 11:14
Babička byla povinna ohlásit do 30 dnů katastrálnímu úřadu změny, ale možná je výjimka, kterou může využít právník.
-
satam
- zkušení rádci
- Příspěvků 6470
- Registrován 27 úno 2017 13:17
Nový příspěvek
od satam » 18 dub 2017 11:23
Ani zákon o katastru nemovitostí ani nový občanský zákoník nijak nestanoví lhůtu, dokdy má být návrh na vklad do katastru podán. Takže pospěš, dokud je babička schopná zvládnout požadované úkony nebo alespoň ověřeně podepsat pnou moc pro tyto úkony a podejte urychleně návrh na vklad do katastru. Původního majitele pak upozorněte, že se chová v rozporu se zákonem a nakládá s cizím majetkem, v extrémním případě na něj zavolejte polici. To však raději až v případě, že budete mít v ruce potvrzení o příjmu návrhu vkladu do katastru nemovitost, protože policie bude požadovat doklad o vlastnictví a samotná kupní smlouva by jim stačit nemusela.
-
Ann
- člen
- Příspěvků 6632
- Registrován 06 črc 2016 09:33
Nový příspěvek
od Ann » 18 dub 2017 12:36
Správně má být v kupní smlouvě uvedeno, kdo a do kdy podá návrh na vklad do katastru.
Podívej se ještě do smlouvy, pokud tam je, že to udělá strana prodávající, má problém on.
Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s
Portu.cz
a proto je doporučuji.
Portu.cz
a proto je doporučuji.
-
-
Do kdy zaplatit daň z nemovitosti
Příspěvků 1
od Oli » 24 dub 2016 07:15 »
Do jakého data se musí zaplatit daň z nemovitosti? Děkuji Poznámka majitele: Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s
Portu.cz
a proto je doporučuji....
- 1 Příspěvků
- 848 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ralf
24 dub 2016 08:39
-
-
Jak se počítá odhad nemovitosti?
Příspěvků 3
od Yenys » 03 led 2017 13:51 »
Podle čeho se pozná jakou cenu má nemovitost? To se započítají všechny díly ze kterých je postavena a převedou se na dnešní ceny? Nebo jak se to vypočítává?
- 3 Příspěvků
- 1137 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ann
03 led 2017 15:48
-
-
Koupě zahrady bez nemovitosti
Příspěvků 3
od František Uher » 10 úno 2017 10:39 »
Kam dávat nářadí na zahradě které nemá žádnou kůlnu sklep ani dílnu. Prostě jen zahrada se záhonky. Jaké jsou možnosti nějaké kůlny nebo železného zamykacího kontejneru, nebo jak to vyřešit. Máte...
- 3 Příspěvků
- 766 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od František Uher
10 úno 2017 11:16
-
-
Jak dlouho trvá přepis nemovitosti?
Příspěvků 2
od Veronika » 29 bře 2017 16:27 »
Prodávám pole a chtějí po mě ve smlouvě podepsat, že podám žádost na vklad do katastru nemovitostí. Peníze od kupujícího budou v úschově a vyplatí mi je teprve až předložím výpis z katastru, že...
- 2 Příspěvků
- 1484 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ann
29 bře 2017 18:16
-
-
Prodej nemovitosti odhlášení daně
Příspěvků 4
od Hanáková » 01 kvě 2017 10:50 »
Prodala jsem nemovitost, je třeba se odhlásit z placení daně z nemovitosti? Je na to nějaký tiskopis, nebo jak se to dělá?
- 4 Příspěvků
- 2484 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od satam
01 kvě 2017 15:58