Jaká část pampelišky je jedlá?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.


satam
zkušení rádci
Příspěvků 6470
Registrován 27 úno 2017 13:17

Nový příspěvek od satam » 01 kvě 2017 17:57

Oddenky, listy a stvoly květů obsahují hořké mléko, takže sice jedovaté nejsou a nejedl bych je. Zbývají tedy květy, jíst jsem je však nezkoušel.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 01 kvě 2017 18:49

Z květů se dá udělat med, z lístků, které předem namočíš do studené vody se solí se vytratí hořkost ze kterých se dělá salát a podle pamětníků vím, že se dá, z důkladně očištěných kořenů, na drobné kousky pokrájené opražit na pánvi až jsou tvrdé a potom je umlít v mlýnku na kávu. Prý je výtečná. Takže se dá pampeliška zkonzumovat celá.

Ann
člen
Příspěvků 6632
Registrován 06 črc 2016 09:33

Nový příspěvek od Ann » 02 kvě 2017 07:29

Ano dá se zkonzumovat celá. Květy jsou sladké a dají se jíst bez jakékoliv úpravy. Dokonce se jí i ten hořký stvol, ze kterého jsme si jako děti dělali píšťalku. Je výborný na žlučník a játra, účinně pomáhá při žlučníkovém záchvatu a dokonce rozpouští žlučníkové kameny.


Odpovědět
  • Podobná témata
    Příspěvků
    Zobrazení
    Poslední příspěvek