Tykat stejně starým lidem?
Tykat stejně starým lidem?
Když potkám někoho ve stejném věku jako jsem já kolem 40 let, mám mu tykat nebo vykat? Třeba v hospodě nebo někde na procházce. Bavíme se zde o neznámém člověku.
To jako půjdeš kolem a zeptáš se: Hele, kam jdete, nebo co děláš?!
Pokud spolu hovoříte, jste občas ve styku, znáte se docela dobře, tak můžeš tykání nabídnout nebo přijmout, ale cizímu? Já když potkám mladého člověka, tak i při ptaní se "kolik je hodin" vykám.
Tady, na internetu je to snad i normální - tykat.
Pokud spolu hovoříte, jste občas ve styku, znáte se docela dobře, tak můžeš tykání nabídnout nebo přijmout, ale cizímu? Já když potkám mladého člověka, tak i při ptaní se "kolik je hodin" vykám.
Tady, na internetu je to snad i normální - tykat.
Dášo, pokud znáte pravidla společenského chování (tzv. etiketu), měla byste vědět, že obecně si neznámí lidé vykají víceméně bez ohledu na věk snad vyjma dětí, a že po bližším seznámení nabízí tykání zase obecně vždy starší. Tykání nelze vymáhat a každý člověk sám za sebe má právo rozhodnout, kdo mu smí a kdo nesmí tykat.
Jsou určité výjimky, jednou z nich je internet, kde díky anonymitě klidně tyká patnáctileté dítě sedmdesátiletému staříkovi, ale obvykle se to bere jako zaběhnutý úzus. Přesto ani z internetu nevymizelo vykání a třeba jak teď vidíte, já vám také vykám.
Jsou určité výjimky, jednou z nich je internet, kde díky anonymitě klidně tyká patnáctileté dítě sedmdesátiletému staříkovi, ale obvykle se to bere jako zaběhnutý úzus. Přesto ani z internetu nevymizelo vykání a třeba jak teď vidíte, já vám také vykám.