Jak dlouho trvá domácí výroba šunky?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Inger

Jak dlouho trvá domácí výroba šunky?

Nový příspěvek od Inger » 07 říj 2016 09:50

Chtěl bych jednou zkusit domácí výrobu šunky. Jak dlouho výroba domácí šunky trvá. Je to záležitost pár hodin nebo na delší dobu? Myslím včetně nasolení masa.




Uživatelský avatar
Sova
člen
Příspěvků 841
Registrován 13 čer 2016 10:37

Nový příspěvek od Sova » 07 říj 2016 10:40

Po nasolení se musí maso promačkat a nechat alespoň den uležet v lednici. Proto trvá výroba domácí šunky den nebo dva.

Uživatelský avatar
Čertík
člen
Příspěvků 2691
Registrován 20 úno 2016 08:35

Nový příspěvek od Čertík » 07 říj 2016 10:45

To nasolení a odležení masa je nejdelší. Vaření šunky v šunkovaru už je pak otázka hodin.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 07 říj 2016 15:16

Dělám jak kuřecí, tak i vepřovou šunku i různé mozaiky. Postup je stejný, pouze se liší přípravou masa.


Domácí drůbeží šunka
======================
1 kg drůbežího masa ( prsní a stehenní řízky bez kůží)
10 gr pragandy (rychlosoli)*
8 gr kuchyňské soli
1 dl kuřecího vývaru

Postup:
1 prso pokrájet na nudličky 1*1 cm ( na mozaiku) a zbytek masa dvakrát pomlít na desce 3 mm, vsypat sůl, přidat vývar a důkladně promísit, aspoň 10 minut, aby směs byla lepivá. Nacpat do sáčku na šunku, řádně vytlačit vzduch prohnětením, zavázat a vložit do šunkovaru, víko přitlačit na doraz a zajistit. Tuto směs nechat v chladnu 24 hodin a po této době vložit do nádoby s horkou vodou, ale forma nesmí být potopená. Drůbeží šunku prohřívat po dobu 1 a 3/4 hodiny při stálé teplotě 80 st. C . Po uvaření vyjmout a nechat v šunkovaru minimálně 12 hodin vychladnout!

* Při této solící směsi docílíme jemně růžové barvy.

Inger

Nový příspěvek od Inger » 08 říj 2016 00:26

Super Díky za recept. Zítra to zkusím udělat.


Odpovědět
  • Podobná témata
    Příspěvků
    Zobrazení
    Poslední příspěvek