Jak udržet dlouho kouřící dřevo v udírně?
Jak udržet dlouho kouřící dřevo v udírně?
Jaký je prosím postup při uzení masa? Zdědil jsem chatu s udírnou tak se chci připravit. Dřevo zapálím a pak ho zhasím a nechám kouřit? Máte s tím někdo zkušenosti? Jsem opravdu ohledně uzení masa laik. Rád bych ale udírnu používal. Je tam i spousta dřeva ze švestky to je prý nejlepší. Když se ale něco udí celý den, tak jak tam udržím celý den kouř?
Uzení čehokoliv je náročné na čas, na materiál (maso)..., ale pro začátek si může přeudit kupované uzeniny a tak se naučíš ovládat i udírnu. Udírna se musí pořádně roztopit, aby se vlhkost odpařila, protože by ti to dehtovalo a to je jeden z problému. Zatápět v udírně můžeš i měkkým dřevem, ale potom už jen tvrdým (buk, dub, olše, bříza a některé peckoviny). Dřevo může být naštípané na menší kousky, můžou být i hobliny či piliny, ale aby byl dostatek dýmu, je třeba dřevo vlhčit, buď namočením ve vodě nebo pokropením. A samozřejmě, že záleží na teplotě dýmu, kterým chceš udit. Jak jsem psal, vyzkoušej ty uzeniny přeudit a uvidíš.Štefan To zatím nevím. Je to dole betonové kde se dělá oheň a pak nahoře o několik metrů dál je udírna. Já pojedu během 14 dnů tam kde to je tak to vyfotím a pak sem hodím fotku jak to vypadá.