Povedlo se někomu z vás upéct dobrý chleba v troubě?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Uživatelský avatar
Sova
člen
Příspěvků 841
Registrován 13 čer 2016 10:37

Povedlo se někomu z vás upéct dobrý chleba v troubě?

Nový příspěvek od Sova » 16 úno 2017 14:42

Vím že jsou dnes domácí pekárny které udělají dobrý chleba. Nezkoušel ale někdo z vás upéct chleba v klasické troubě? Zkusila jsem několik receptů a zatím bez povedeného výsledku. Kdyby měl někdo opravdu dobrý vyzkoušený recept na domácí chleba pečený v troubě , byla bych moc ráda za jeho zkušenost včetně receptu. Přišla jsem na to že upéct v troubě dobrý chleba je opravdové umění. Nebo jsem zatím neměla štěstí na dobrý recept.




Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 16 úno 2017 14:54

Ne jednou, ale pokaždé se u nás peče výborný chleba.
Pokud ti to nevadí, posílám osvědčený:
Chleba bez hnětení
=============

Suroviny:
1 hrnek žitné mouky
1 hrnek hladké mouky
2 hrnky polohrubé mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
0,5 lžičky sušeného droždí
To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme
1 lžička octa
2 hrnky vlažné vody
Postup přípravy receptu
A promícháme, vznikne řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 6-7 hodin. Potom těsto v míse probereme vařečkou a necháme odpočinout 30 minut. Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupnů a vložíme do ní prázdný kastrol (zapékací mísa Sfinx, nerez, smalt o průměru asi 21-23 cm a suchý! a necháme rozpálit 30 min. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.
Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 stupnů 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220 stupních. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 min rozpálení suchého kastrolu.
Poznámka
Chléb je vynikající, křupavý a velmi jednoduchý.
Doporučuji plný hrnek 1/4 litru.
chleba.jpg

Uživatelský avatar
Sova
člen
Příspěvků 841
Registrován 13 čer 2016 10:37

Nový příspěvek od Sova » 16 úno 2017 16:47

Děkuji za recept. Jen s tou nádobou bude problém kde ji koupit. Kde si ji koupil? Jinak chleba vypadá luxusně. :-)(

Ann
člen
Příspěvků 6632
Registrován 06 črc 2016 09:33

Nový příspěvek od Ann » 16 úno 2017 18:39

A musí být ta nádoba? Já peču v pekárně, tak zkušenosti nemám, ale dřív se přece dával chleba do pece bez nádoby, jen tak uválený bochník.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 16 úno 2017 18:44

neříkejte, že nemáte doma kastrol? :-:u


Uživatelský avatar
Sova
člen
Příspěvků 841
Registrován 13 čer 2016 10:37

Nový příspěvek od Sova » 17 úno 2017 09:14

Už jsem jeden této velikosti do trouby (bez uší) našla. Prozatím díky. Ještě mi napadlo že nevidím olej. To jde opravdu bez oleje?

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 17 úno 2017 09:34

Ano, je to bez oleje.


Odpovědět
  • Podobná témata
    Příspěvků
    Zobrazení
    Poslední příspěvek