Historie nezdravých éček

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Leopold

Historie nezdravých éček

Nový příspěvek od Leopold » 10 kvě 2017 12:22

Přidávali se nezdravé éčka do jídla i dříve? Možná ano a jen se o tom nemluvilo co?

Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.




Uživatelský avatar
Paulie
člen
Příspěvků 1535
Registrován 16 úno 2016 08:21

Nový příspěvek od Paulie » 10 kvě 2017 14:23

Píši pouze osobní názor, nemám to nijak podložené.

Na jednu stranu byly dříve výrobky kvalitnější. Lančmít za komunistů byl opravdu dobrý. Dneska se snaží obchodní řetězce dělat výrobky co nejlevněji a používají k tomu různé dochucovadla, barviva a další éčka či náhražky masa atd.

Na druhou stranu si myslím že nebylo dříve povinné uvádět složení výrobků třeba u řezníka a tak o tom nikdo ani nemusel vědět co je uvnitř.

Pouze osobní názor.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 10 kvě 2017 15:28

Byly státní normy podle kterých se muselo vyrábět ve všech podnicích masokombinátů. Co vím, tak se přidával konzervant E250.
Vezmi si, že třeba šunkový salám se kdysi vyráběl z vepřové masa o obsahu 82 %, z hovězího maso 7 % , konzervant E250 a zbytek voda. Do nedávna to bylo: vepřové maso 49 %, hovězí maso 6 %... a konzervant E250, zahušťovadla: E1420, E407a, E415, E410, stabilizátory: EE451, E450, antioxidant: E301, látky zvýrazňující chuť a vůni: E621, E635, barvivo: E120, antioxidant E316.

Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.


Odpovědět
  • Podobná témata
    Příspěvků
    Zobrazení
    Poslední příspěvek