Jak se máme s tím vypořádat?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Mudr.Lant

Jak se máme s tím vypořádat?

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 15 srp 2017 11:34

Trošičku si tady vyleju srdíčko, pokud vám to nebude ovšem vadit.
Máme vnučka - benjamínka, kterému jsou 4 roky. Bydlí v rodiči v okresním městě a občas s námi stráví víkendy na vesnici, ale posledně byl u nás celých 10 dnů na prázdninách. Víme, že si rodiče omotal okolo prstu, kteří mu dělají poskoka, plní jeho přání i požadavky, což se nám, prarodičům, nelíbí, zvláště když to naše dvě děti nedělali. První den u nás se cítil jako u sebe doma, babi/dědo nechci, nebudu, to nemám rád..., ale postupem času jsme začali s jeho převýchovou, ovšem že nenásilnou formou, ale domluvou. Měl u stolu své místo, u kterého seděl při jídle po celou dobu, co byl u nás. Jedl vše, co dostal na talíř, poděkoval, pokud něco chtěl, tak poprosil a milé bylo, že když ráno stanul z postele a přišel za námi, pěkně pozdravil. Měl sebou i své oblíbené hračky, většinou na ovládání, dokonce mu rodiče přibalili tablet, prý aby se nenudil. Tak tedy u nás neměl čas se nudit. Babička s ním vyráběla různé papírové věci, kreslil si a pokud bylo příznivé počasí, chodil s námi na zahradu, kde jsem mu dokonce připravil malý bazén, aby se měl kde čvachtat. I to, že nesmí se špinavými nožičkami do bazénu, přijal. Hrál si s různými prkny, špalky, sekal trávu hračkou, pomáhal při sběru jahod atd. Samozřejmě že měl i kamaráda, svého (6) bratrance a tak mu čas ubíhal. Po celou dobu si na rodiče nevzpomněl, jen jednou si z rodiči telefonoval...
Nadešla chvíle, kdy přijeli pro něho rodiče a už při jejich vstupu do bytu začal otáčet. Samozřejmě že se s nim miliskovali, on jim povídal své zážitky... a začal dělat to, co u sebe doma. Při obědě, kdy máme každý svoji židli, i pro hosty, vyžadoval po mamince, aby si sedl vedle ni, což jsem kategoricky odmítl, protože to místo bylo mé. Začal nuceným pláčem stále dorážet, až ho maminka nakonec vzala na kolena. Babička mu dala do jeho oblíbené misky jídlo, ostatním na talíře, ale on samozřejmě chtěl taky co maminka. Babička, pokud jsou u nás menší vnuci, tak odebere jejich porce a porce pro dospělé více okoření, ale vnuk chtěl bezpodmínečně to, co maminka! Samozřejmě, že dostal to, o co si malý pán žádal. Kypěla ve mne krev, babička koulela očima, když, sice nechtíc, vyklopil s miskou okurkový salát na židli. Po obědě vůbec nepoděkoval, jak to u nás dělal normálně, prostě se vrátil do vyjetých kolejí.

A já se vás ptám: Má to cenu příště pokračovat v jeho převýchově? :(Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.

satam
zkušení rádci
Příspěvků 6475
Registrován 27 úno 2017 13:17

Nový příspěvek od satam » 15 srp 2017 12:40

Myslím, že to cenu má. Ale zkusil bych si o jeho chování na rovinu promluvit s jeho rodiči, ne je přesvědčovat, aby se k němu chovali jinak, ale vysvětlit jim situaci u vás a požádat je, aby ty chvíle, kdy jste všichni spolu, byly co nejkratší, bez oběda, večeře a jiných kratochvílí, kdy by mohlo docházet k tebou popisovaným situacím. A úplně nejlepší by bylo rodičům do výchovy nemluvit, ale vymínit si, že když budou všichni u vás, bude se vnouček chovat podle vás a rodiče ho nebudou nijak protěžovat. Doma ať se chová podle jejich uvážení.
Vím, že to není jednoduché, každý máme svou hlavu a své názory, ale lépe ti poradit neumím.

dabač
člen
Příspěvků 2273
Registrován 06 črc 2016 14:10

Nový příspěvek od dabač » 15 srp 2017 20:06

Je to tak.Máme nejmladší vnučku také ji budou v prosinci čtyři.Přesně jak říkáš.Jak přijede maminka tak je to jak píšeš.Podle maminky je neskutečně hodná.Ale opravdu bych ji už někdy s chutí dal na zadek.Dnešní matky dkutečně dětem dělají nemožnou posluhu.No a tatínek aby měl klid tak to rozmazlování akceptuje.Pokud je u nás s matkou tak to je rozmalený a paličatý tyran.Pokud ji máme s manželkou na starost tak je to v pohodě.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 16 srp 2017 17:17

Jsem rád, vlastně ne, že to není jen u mne. Mám pocit, že maminka mého vnoučka vychovává podle internetu a nikoliv podle starších, rozumných maminek. Rodiče se v něm vidí, nenechají si poradit od nás, ale jak píše satam, nebudu se jim, rodičům, vnucovat do jeho výchovy u nich doma...ale jak jsem zjistil, tak to samé dělá u druhé babičky a dědy, který ho ještě k všemu navádí. A tak si myslím, že to je boj s větrnými mlýny, ale já nerad prohrávám....
Děkuji za vaše názory.

satam
zkušení rádci
Příspěvků 6475

Nový příspěvek od satam » 16 srp 2017 17:23

OT: Kde ses dva dny toulal? Už se mi stýskalo.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 16 srp 2017 17:29

satam OT: Kde ses dva dny toulal? Už se mi stýskalo.
Už ti chyběly naše vády? :lol:
Ne, lítám po doktorech. Jakmile na něco kápnou, tak se rozjede celá anabáze hokusů a pokusů. :-/n

satam
zkušení rádci
Příspěvků 6475

Nový příspěvek od satam » 16 srp 2017 17:35

Mám pocit, že cca poslední týden až 10 dní konečně ty "vády" mají nějakou rozumnou úroveň ;) :-pa

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 16 srp 2017 17:41

Možné to je, ale na :/-p zatím /n/ .Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Poslední příspěvek