Dobrý den,
Myslíte že by se dal spustit spotřebič na 380 V v bytě kde je zavedeno jen 220 V? Popřípadě jak. Jestli je nějaká možnost. Děkuji
380 V v bytě kde je zavedeno jen 220 V?
Pokládej to za velmi nepravděpodobné, i když za určitých podmínek by tu možnost byla (dostatečně zatížitelný jistič a odporový spotřebič zapojený 3 x L1 - (nikoli L1, L2, L3).

Buďto to dostatečně konkretizuj nebo se zeptej elektrikáře, kterého tam dotáhneš (každopádně ani já, tím méně ten elektrikář bude ochoten ti takovou prasečinu doporučit, tím méně udělat).

Buďto to dostatečně konkretizuj nebo se zeptej elektrikáře, kterého tam dotáhneš (každopádně ani já, tím méně ten elektrikář bude ochoten ti takovou prasečinu doporučit, tím méně udělat).

Tohle jsem nepsal (nemyslel) - ale máš pravdu. Jen bych řekl, že by v případě tak malého motoru bylo výhodnější jej vyměnit za jednofáz (třífázový je při tomto zapojení méně účinný - přehřívá se; a má výrazně menší točivý moment).Mudr.Lant Nepíšeš jaký příkon má motor, ale pokud malý, dá se takzvaně překlenout.
Motor by šel zapojit na 230 V pomocí rozběhového kondenzátoru, s tím, že musí být napojen do trojúhelníku, sakra, teď nevím jak mi to říkal elektrikář...možná do hvězdy?Zeptej se odborníka, uděláš lépe.
Jde o zapojení do trojúhelníka (N, L1, N/L1 přes kondík).
BTW - zapojení do trojúhelníka (L1, L2, L3) se používá pro rozběh větších třífázových motorů.

Já se spíše domníval, že potřebuje na jednu fázi zapojit třeba větší (třífázový) sporák (dvě plotýnky L1, další dvě L2, trouba L3), aby nedocházelo k vystavování jističe.