Je možné pronajmout byt na hypotéku?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Sandra Milá

Je možné pronajmout byt na hypotéku?

Nový příspěvek od Sandra Milá » 16 říj 2017 14:14

Zdravím. Bylo by teoreticky možné si vzít byt na hypotéku a pronajmout ho cizím lidem? Nebo nemůžu byt pronajmout dokud ho nemám kompletně zaplacený? Že by ty nájemníci spláceli hypotéku (platba nájemného) místo mě a jednou bych měla byt.

Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.

Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Portu.cz a proto je doporučuji.
Portu.cz a proto je doporučuji.

Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Acema a proto je doporučuji.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 16 říj 2017 14:19

Možné by to bylo, kdyby ve smlouvě na hypotéku nebylo o dalšímu pronajímání bytu zmínka. Banky si chrání úvěr zastavenou nemovitostí před poškozením.

mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 16 říj 2017 15:24

Ano, obvykle bez problému...
Budto banka neřeší, zda budeš nemovitost obývat sám anebo někdo jiný, anebo některé banky nabízí tzv. investiční hypotéku, u které lze obvykle do disponibilních zdrojů započítat i příjem z budoucího pronájmu...
;)

Ann
člen
Příspěvků 6632
Registrován 06 črc 2016 09:33

Nový příspěvek od Ann » 16 říj 2017 15:24

Jak píše kolega, když nebude ve smlouvě s bankou přímo psáno že pronajímat nesmíš, můžeš si se svým bytem dělat co chceš. Ale nedělej si iluze, že je to tak jednoduché. Platit bance budeš ty a může se stát, že žádné peníze za pronájem nedostaneš. Je mnoho neplatičů. Musíš tedy mít dost velký příjem, abys hypotéku zvládla splácet i v případě, že nájemník několik měsíců nezaplatí.

Mudr.Lant

Nový příspěvek od Mudr.Lant » 16 říj 2017 15:41

Mudr.Lant Možné by to bylo, kdyby ve smlouvě na hypotéku nebylo o dalšímu pronajímání bytu zmínka. Banky si chrání úvěr zastavenou nemovitostí před poškozením.
=============================================================
Odpověď právníka:

Dobrý den, odpověď na Vaši otázku můžete najít ve smlouvě o úvěru nebo smlouvě o zástavě k nemovitosti. V různých ustanoveních si některé banky do těchto smluv kladou různé podmínky či omezení a které se mohou vztahovat právě i k pronájmu této nemovitosti a jeho podmínkám. Nejde o to, že by Vám banka zakazovala nemovitost pronajímat, ale do větší či menší míry si určuje jaké podmínky má pronájem vykazovat a jak má vypadat. Smyslem, který banky deklarují přitom není nějaké bezdůvodné omezování klientů v nakládání se svým majetkem, ale snaha o ochranu tohoto majetku. Stručně řečeno banka Vám bude argumentovat tím, že zástava chrání její úvěr, tedy ho zajišťuje a Vy jste povinen tuto zástavu ochraňovat a zajistit, aby nedošlo či nedocházelo k jejímu znehodnocení. A to je právě to na co má a může mít zástavní věřitel právo. Má právo zajistit, aby se předmět zástavy neznehodnocoval a tím se neznehodnocovalo a nesnižovalo i zajištění hypotečního úvěru. Neodpovědný nájemce Vám přitom může nemovitosti velmi poškodit, čímž nepoškodí jenom Vás, ale v zásadě může poškodit i práva banky. Jinak se prodává, resp. jinak zajišťuje vysoký hypoteční úvěr nemovitost v perfektním stavu a jinak rozbitá a vybydlená nemovitost. Banka tak může trvat na tom, aby nájemní smlouva byla uzavřena na dobu určitou, nejdéle jeden rok a zakazuje, aby byla uzavřena na dobu neurčitou či na delší určitou dobu. Stejně tak banka zavazuje vlastníka a tedy dlužníka, aby stav nemovitosti pravidelně kontroloval a zabránil jejímu poškozování.

Samozřejmě pokud banku nebudete o nájmu informovat, tak je pouze malá pravděpodobnost, že se o něm banka dozví. Nicméně pokud se to stane, mohou Vám hrozit nejrůznější pokuty, které by jste měl mít všechny uvedeny v příslušných smlouvách.

Zdroj: https://www.bankovnipoplatky.com/pravni ... ovat-27033

Ann
člen
Příspěvků 6632
Registrován 06 črc 2016 09:33

Nový příspěvek od Ann » 16 říj 2017 16:06

Sandra Milá Zdravím. Bylo by teoreticky možné si vzít byt na hypotéku a pronajmout ho cizím lidem? Nebo nemůžu byt pronajmout dokud ho nemám kompletně zaplacený? Že by ty nájemníci spláceli hypotéku (platba nájemného) místo mě a jednou bych měla byt.
On je háček právě v tom, že každý, kdo má dost peněz na to, aby platil vysoký nájem, kterým majiteli zaplatí hypotéku, ten si může vzít hypotéku sám, byt si koupit a platit na své.
Ti co pronájem hledají, to jsou většinou lidé s nižším příjmem a když pak třeba přijdou o práci, nemají ti z čeho zaplatit, ale vystěhovat se také nechtějí, protože nemají kam jít. Zákon jim nahrává a majitelé mají velký problém se jich zbavit.
Když tedy nemluvím přímo o těch, kteří sice dobrovolně odejdou, ale předtím byt zdevastují.Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji. Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Portu.cz a proto je doporučuji. Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Portu.cz a proto je doporučuji. Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Acema a proto je doporučuji.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Poslední příspěvek