Lze vypěstovat ovocný strom vysoký jen do dvou metrů?
Lze vypěstovat ovocný strom vysoký jen do dvou metrů?
Bude plodit strom například jabloň nebo třešeň která se bude zastřihávat ve výšce dvou metrů?
No nevím.Ale pravdu má Movla.Třešeň ani náhodou.Ale co mě zaráží že staré aleje třešní které ještě někde zůstaly a jsou staré více jak 70 let,tak jejich koruny jsou v podstastě v přijatelné výši to znamená nějakých 4-5 metrů a to se o ně nikdo nějakým způsobem nestará.Já mám třešně vždy tak mohutného vzrůstu že tak po těch 15 letech je na zahradě porazím protože dokáží zastínit kde co.A i když to proříznu tak o to víc se větví.Palice mě to nebere.
Ano, jak píše Dabač, takové stromy se dříve pěstovaly. Jako podnož se používal vysokokmen, proto byl strom i korunka velká a také byla větší sklizeň. To bylo v dobách, kdy se ještě lidé nebáli vylézt na žebřík.
Dnes je v módě sklízet ovoce ze země, proto byly vyšlechtěny nové odrůdy.
Zákrsek třešně má kmínek 70 cm vysoký a dorůstá maximálně 2,5 metru.

Slyšel jsem o takových třešních - ale zatím žádnou neviděl...Ann Ano, jak píše Dabač, takové stromy se dříve pěstovaly. Jako podnož se používal vysokokmen, proto byl strom i korunka velká a také byla větší sklizeň. To bylo v dobách, kdy se ještě lidé nebáli vylézt na žebřík.![]()

Jak to rodí?
Je fajn, že se úroda dá sklidit max. ze štokrdlete - ale stojí zato mít k česání vůbec košík anebo takovou úrodu dva lidé v pohodě snědí?
Vycházím z toho, že i třeba dvacetileté jabloně pěstované v pergole mají tak max. 20-30 plodů (max., odhaduju, 5 kilo na strom - a to když je dobrý rok)...

-
- Podobná témata
- Poslední příspěvek