Přátelé mám takový dotaz. Na chatě máme eternitovou strechu. Je to takový klasický vlnitý eternit. Ze střechy je voda svedena do sudu. S tou vodou pak zalévám zeleninu. Soused mi říkal, že to prý obsahuje azbest a že bude zelenina zdraví škodlivá. Je to pravda? Nevím teď co si o tom mám myslet.
Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s
Zdravestravovani.cz
a proto je doporučuji.
Z čeho se vyrábí eternit?
Obecně je eternit cementotříska - dříve se používal azbest, u něhož jsou prokázány karcinogenní účinky a tudíž je 'zakázáno' jeho používání...Jitule Díky za odpověď. Ten eternit už je tam asi 30 let bez poškození. Snad to bude v pohodě.
Nyní se používá především dřevo, ale i některé technické plodiny (len, konopí...).
___
Pokud máš krytinu "30 let", je ještě s obsahem azbestu - a to, že napohled je povrch neporušený, vůbec nic neznamená - krytina zvětrává a vlákna se uvolňují. A - ano, mohou být při vdechnutí či požití nebezpečná.
Osobně bych krytinu vyměnil...
Na druhou stranu - tělo má jít do hrobu zhuntovaný a na něco člověk umřít musí...
Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.
-
- Podobná témata
- Poslední příspěvek