Stránka 1 z 1

Historie nezdravých éček

Napsal 10 kvě 2017 12:22
od Leopold
Přidávali se nezdravé éčka do jídla i dříve? Možná ano a jen se o tom nemluvilo co?

Napsal 10 kvě 2017 14:23
od Paulie
Píši pouze osobní názor, nemám to nijak podložené.

Na jednu stranu byly dříve výrobky kvalitnější. Lančmít za komunistů byl opravdu dobrý. Dneska se snaží obchodní řetězce dělat výrobky co nejlevněji a používají k tomu různé dochucovadla, barviva a další éčka či náhražky masa atd.

Na druhou stranu si myslím že nebylo dříve povinné uvádět složení výrobků třeba u řezníka a tak o tom nikdo ani nemusel vědět co je uvnitř.

Pouze osobní názor.

Napsal 10 kvě 2017 15:28
od Mudr.Lant
Byly státní normy podle kterých se muselo vyrábět ve všech podnicích masokombinátů. Co vím, tak se přidával konzervant E250.
Vezmi si, že třeba šunkový salám se kdysi vyráběl z vepřové masa o obsahu 82 %, z hovězího maso 7 % , konzervant E250 a zbytek voda. Do nedávna to bylo: vepřové maso 49 %, hovězí maso 6 %... a konzervant E250, zahušťovadla: E1420, E407a, E415, E410, stabilizátory: EE451, E450, antioxidant: E301, látky zvýrazňující chuť a vůni: E621, E635, barvivo: E120, antioxidant E316.