Stránka 1 z 1
Jak udělat doma sádlo?
Napsal 06 srp 2017 15:44
od Prachatický
Když vvyškvaříme doma škvarky, dá se potom po scezení to sádlo používat na smažení? Bude to to samé jako když si koupíme v krámu kostku sádla?
Napsal 06 srp 2017 15:53
od dabač
Když bude sádlo správně vyškvařeno tak bude lepší než to co kupuješ.Bohužel dnes se už běžně chovají prasata vyšlechtěná na vysoký obsah svaloviny a tak z těch nudliček sádla co koupíš se moc kvalitní sádlo nedá ani udělat.
Napsal 06 srp 2017 20:39
od mowla
Pokud chceš skutečně kvalitní sádlo, kup si syrový špek iberijský nebo mangalici - lahodné i za syrova, vyškvařené vynikající...
Jen při škvaření musíš dávat pozor, abys sádlo nepřepálil (je pak po ztuhnutí béžové až šedivé, rychleji se při smažení přepaluje a může i páchnout).
Napsal 06 srp 2017 22:19
od Mudr.Lant
Na výrobu sádla používám syrový špek z Přeštického plemena, popřípadě z Duroka, který dává dost surovin na výrobu sádla, ale pokud je doma chované. Existují plemena Cornwallské prase, které je vyloženě na sádlo, ale ještě jsem se s ním, v ČR, nesetkal. Kupovaný špek v obchodních řetězcích a u některých řezníku nemá takovou kvalitu. I po dobrém vyškvaření sádlo, i když je uložené v chladu lednice, neztuhne tak, jak by mělo. Takové sádlo bych si na chleba nenamazal.
Napsal 06 srp 2017 22:32
od mowla
No jo no...
Kupovat syrové sádlo doporučuju jen u dobrých řezníků (ideálně svých známých), i v jinak dobrých masnách bývá sádlo kvality pro škvaření nevhodné...
Zato pokud koupíš mangalicu či iberijské, chybu neuděláš (a to syrové sádlo si fakt nespleteš).
BTW - pokud je prase chované doma, uděláš dobré sádlo i škvarky třeba z ´landrasáka´, i toho vychováš na tři-třiapůl metráku. Jen je to dneska děsně drahé.
Napsal 06 srp 2017 23:45
od Mudr.Lant
Píšeš teoreticky, nebo z praxe?!
Napsal 06 srp 2017 23:58
od mowla
Mudr.Lant Píšeš teoreticky, nebo z praxe?!
Z praxe...
Prasata jsem choval ještě tak v ´94...
A mangalicu kupuju, už ´pár´ let...