Stránka 1 z 1

Může se zkazit kysané zelí?

Napsal 25 zář 2017 18:06
od Ilona
Zdravím, asi před týdnem jsem koupila kysané zelí a dala ho do plastové nádoby do lednice. Dnes jsem ho vyndala a vařím z něj zelňačku ale vodní to všelijak. Může být zkažené? Bylo v uzavřené plastové nádobě v lednici ale nebylo celé potopené. Každopádně nejeví známky plísně nebo něčeho podobného. Jen divný zápach mě překvapil.

Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.

Napsal 25 zář 2017 18:11
od satam
Na dálku nedokážu diagnostikovat, ale kysané zelí by se tak rychle zkazit nemělo.

Napsal 25 zář 2017 18:22
od Matěj Trdelka
Problém je že nebylo potopené v kyselém láku. To by bylo bez problémů. Taky nedokážu takto bez přičichnutí říct.

Napsal 25 zář 2017 19:14
od Mudr.Lant
Bylo to zelí ze sudu, nebo v sáčku? Pokud v sáčku, co tě přimělo ho ze sáčku překládat do plastového obalu? Zelí se balí v ochranné atmosféře CO2. Po otevření obalu a přeložení do plastové nádoby zelí zoxidovalo a dostalo tak pachuť.

Napsal 26 zář 2017 10:11
od Ilona
Dala jsem ho do plastové uzaviratelné nádoby že si každý den dám trochu a zase ho zavřu.

Polévka už je vařená a nic mě od včera není, takže bylo v pořádku. :-y :-pa

Napsal 26 zář 2017 11:27
od dabač
Jak píše Mudr Lant.Zelí oxydovalo.Proto se musí konzumovat ihned.Mám na mysli kupované v pytlíku.To samé udělají okurky když zůstanou na talířku delší dobu tak úplně zešednou.Chuťově jsou normální ale pohledově hnus.

Napsal 26 zář 2017 11:38
od mowla
Ilona Dala jsem ho do plastové uzaviratelné nádoby že si každý den dám trochu a zase ho zavřu.

Polévka už je vařená a nic mě od včera není, takže bylo v pořádku. :-y :-pa
No - i kdyby ti trochu nahnilo - uvařením se to 'vsákne' a neboj, nebezpečné to není...
;)

Napsal 26 zář 2017 11:41
od satam
mowla ti trochu nahnilo
Fuj :-/n V životě bych to nepoužil a rovnou vyhodil :twisted:

Napsal 26 zář 2017 12:00
od mowla
satam Fuj :-/n V životě bych to nepoužil a rovnou vyhodil :twisted:
:lol: :lol: :lol:
Houbeles víš, co je dobrého...
:lol: :lol: :lol:
No - nahnilé kysané zelí, pravda, žádná dobrota není...
Ale zřejmě jsi ještě neochutnal správně zamřelé maso - třeba zvěřinu...
/:/)

Napsal 26 zář 2017 12:30
od satam
mowla No - nahnilé kysané zelí, pravda, žádná dobrota není...
Ale zřejmě jsi ještě neochutnal správně zamřelé maso - třeba zvěřinu...
/:/)
Mícháš pojmy s dojmy. Nahnilé zelí bych v životě nepozřel, na rozdíl od "zamřelého" masa které běžně jím a je to opravdu pochoutka.

Napsal 26 zář 2017 12:40
od mowla
satam Mícháš pojmy s dojmy.
Ani ne...
;)
Zamřelé je nahnilé...

Ale jo - zatímco nahnilé zelí chuť ztrácí (případně mění do zatuchla), maso správným hnitím měkne a získává na zajímavosti...
;)

Re: Může se zkazit kysané zelí?

Napsal 19 zář 2022 13:38
od radimstranik
Stačí dodržovat pár hlavních fermentačních zásad.
Minimálně 2% soli na celý objem to co kvasíte.
Zamezit přístupu vzduchu.
Já osobně jedu podle tohoto receptu.
https://www.fermato.cz/rubriky/blog/dom ... sene-zeli/Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.