Stránka 1 z 1

Jak poznat vařené brambory v celku?

Napsal 20 říj 2017 09:36
od Milda
Jak poznám vařené brambory v celku ve šlupce že už jsou měkké?

Napsal 20 říj 2017 09:37
od Matěj Trdelka
Já to dělám tak, že vezmu špičatý nůž a propíchnu s ním brambor skrz. Pokud bez problémů bramborem projede vím že je uvařený.

Napsal 20 říj 2017 10:28
od mowla
Stačí lehce napíchnout vidličkou - jakmile se slupka odchlípne a rozjede, je brambor uvařený...
;)
Ale - musíš brambory vařit pomalu (podle jejich velikosti) - jinak budou na povrchu rozvařené a uvnitř syrové.
Osobně vařím brambory ve slupce raději menší, zásadně stejné (podobné) velikosti a tak, že je přivedu k varu, ztlumím (nebo i vypnu - při větších bramborách) a nechám brambory pořádně prohřát. Po chvíli zase přivedu k varu a ztlumím. A tak opakovaně - podle velikosti...
;)

Napsal 20 říj 2017 11:26
od Mudr.Lant
To, že budou rozvařeny, jak píše Mowla, je tím, že se vybral špatnou odrůd. Na vaření brambor v celku je varný typ "A", tedy salátovky a jejich uvaření poznáš tak, že když píchneš třeba grilovací jehlici, popřípadě špejlí (bambus. párátkem) , tak snadno projede celou bramborou.