Stránka 1 z 1

Můžu použít zmrzlé šípky?

Napsal 02 lis 2017 10:22
od Kakamila
U nás byl už mráz a já nestihla šípky natrhat. Můžou se použít i mírně namrzlé na čaj?

Napsal 02 lis 2017 10:41
od mowla
Ba právě naopak - teprve mrazem získají šípky tu správnou chuť...
;)
Neváhej - a trhej (a suš)...
;)

Napsal 02 lis 2017 10:53
od satam
Přesně tak. Mráz šípkům neškodí, ale prospívá.

Napsal 02 lis 2017 11:20
od Kakamila
Děkuji za odpovědi, budu se jimi řídit a ještě tak vědět jak je trhat, abych nebyla zase poškrábaná jako posledně. :-(

Napsal 02 lis 2017 11:59
od Mudr.Lant
Doporučil bych ti svářečské rukavice, ale v nich bys byla neohrabaná. ;)

Napsal 02 lis 2017 11:59
od mowla
Kakamila Děkuji za odpovědi, budu se jimi řídit a ještě tak vědět jak je trhat, abych nebyla zase poškrábaná jako posledně. :-(
Když jsem ještě chodil na šípky, dělal jsem to asi takto...
;)
I planá růže potřebuje omlazovací řez, takže jsem si vybral starou ´větev´, tu jsem u země uříznul pilkou, v pevných rukavicích z keře vytáhl, nastříhal jednotlivé výhony a ty obral. Pak jsem ostříhal a vytahal i výhony, které jsem prvotním omlazením keře poškodil - a opět obral...
Výsledkem byl košík šípků a hromada klestí...
Klestí jsem uklidil (obvykle do kotelny) a šípky usušil...
;)
Nejlepšími pomocníky jsou - kožené rukavice, vaták, pilka, zahradnické nůžky...
;)

Napsal 02 lis 2017 12:01
od Ann
Kakamila U nás byl už mráz a já nestihla šípky natrhat. Můžou se použít i mírně namrzlé na čaj?
Šípky které přešly mrazem jsou změklé a na sušení nevhodné. Ale čaj, nebo marmeládu se hodí, případně i šípkovou omáčku z nich vyrobit můžeš. Nedají se dlouho skladovat, budou plesnivět.

Napsal 02 lis 2017 12:10
od mowla
Ann Šípky které přešly mrazem jsou změklé a na sušení nevhodné.
;)
Ann - naprosto bez problému je v troubě (ideálně tak na 40-50 Celsiů) usušíš/upečeš...
Pravda, jejich konzervace zmražením nebo proslazením je výhodnější...
___
Sááákra - ještě jsem je nezkoušel kvasit...
Slo by to?

Napsal 02 lis 2017 12:17
od Ann
Šípkové víno neznáš? Jistě šlo by to. :lol:

Napsal 02 lis 2017 12:21
od mowla
Ann Šípkové víno neznáš? Jistě šlo by to. :lol:
Adopr...
Někdy mi souvislosti nedocházejí...
;)
Jasně - kvašení je nejlepší...
:lol: