Norma na kávu.

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Marek Kliner

Norma na kávu.

Nový příspěvek od Marek Kliner » 08 lis 2017 07:58

Mají v podnicích společného stravování nějakou normu, kde je uvedená gramáž černé kávy na jednu porci?
Včera jsem si objednal jednu a když mi byla přinesena, požádal jsem servírku, aby ji položila na židli. Koukala na mne jak na bulíka co že to chci a já ji odvětil, že ta káva je tak slabá a že si musí odpočinout. :lol:Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.

mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 08 lis 2017 08:11

Co je to "káva"???
:lol: :lol: :lol:

Marek Kliner

Nový příspěvek od Marek Kliner » 08 lis 2017 08:27

Jestli nevíte co je to káva, tak proč odpovídáte?

satam
zkušení rádci
Příspěvků 6475
Registrován 27 úno 2017 13:17

Nový příspěvek od satam » 08 lis 2017 08:34

Musím podpořit kolegu. Na co se vlastně ptáš?
Dobře, předpokládám, že bys rád věděl, kolik mleté kávy se dává do šálku na běžného "turka". Norma na to neexistuje, běžně má porce 5 - 7g mleté kávy. Záleží i na velikosti šálku, obvykle je 2dcl.

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 08 lis 2017 08:46

Marek Kliner Jestli nevíte co je to káva, tak proč odpovídáte?
Já znám mnoho káv - a 'každá' se děla jinak - nevím, co je "káva" - co máš na mysli...
:lol: :lol: :lol:
Namátkou:
ristretto - 7 g, 20 ml
espresso - 7 g, 30 ml (tlaková voda)
espresso lungo - 8 g, 60 ml (tlaková voda)
espresso dopio - 14 g, 60 ml
americano - 7 g, 120 ml (tlaková voda 30 ml, + dolít horkou vodou)
long black - 7 g, 60 ml (tlaková voda 30 ml, + dolít horkou vodou)
turecká - 7 - 8 g, 100 ml (připravuje se v džezvě)
Pak jsou různé překapávky, FrenchPress, AeroPress, moka...
Nemám potuchy, na co se ptáš...
I-:(

Marek Kliner

Nový příspěvek od Marek Kliner » 08 lis 2017 09:07

Pánové, ptám se na kávu, která je uvedena v otázce, tedy na černou kávu, takže mne nezajímají ty "namátkou" vybrané kávy. Ve zmíněné kavárně mají napsané v nápojovém lístku - "černá káva 7g" , ale moje byla uvařená ani ne z poloviny dávky! Tak se ptám, jestli je na tu kávu norma, ale celorepubliková!

mowla
člen
Příspěvků 6210

Nový příspěvek od mowla » 08 lis 2017 09:23

Marek Kliner Pánové, ptám se na kávu, která je uvedena v otázce, tedy na černou kávu, takže mne nezajímají ty "namátkou" vybrané kávy. Ve zmíněné kavárně mají napsané v nápojovém lístku - "černá káva 7g" , ale moje byla uvařená ani ne z poloviny dávky! Tak se ptám, jestli je na tu kávu norma, ale celorepubliková!
Aha...
Tak jsme se přecejen k něčemu dobrali...
:lol:
"černá káva 7 g" - bylo-li použito menší množství kávy, měl jsi nápoj reklamovat...
___
A ne - neexistuje obecná norma, jak vařit "kávu" (už jen proto, že není káva jako káva, že?)...
Navíc tvůj případ by stejně žádná norma neřešila - jak jsi uvedl, v nápojovém lístku bylo množství jasně uvedeno...Poznámka majitele:Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Poslední příspěvek