Stránka 1 z 1

Lze nahradit Pragandu solí?

Napsal 15 lis 2017 13:40
od Zadecky
Když je v receptu uvedeno že mám maso naložit do sole Praganda, co se stane pokud použiji normální sůl? Čím je Praganda oproti normální soli jiná?

Napsal 15 lis 2017 13:53
od mowla
Rychlosůl (Praganda) je směs NaCl (cca 97 %) a NaNO2 (cca 3 %)...
Důsledkem dusitanu je výrazná růžová (až červená) barva masa po naložení.
Pokud použiješ jen NaCl, maso bude 'matnější' - jinak se nestane vůbec nic...
Případně můžeš do soli kuchyňské přidat cca 5 % cukru (toto má podobný účinek, jako rychlosůl).
;)

Napsal 15 lis 2017 13:54
od Zadecky
To je super díky moc.

Napsal 15 lis 2017 16:30
od Mudr.Lant
Pragandu jde v plné míře nahradit sanytrem s míchaným se solí a cukrem. Na 1 kg kuchyňské soli se dává 6 gramů sanytru a 3 gramy cukru moučka.

Napsal 15 lis 2017 16:32
od Zadecky
Díky

Napsal 15 lis 2017 16:38
od mowla
Mudr.Lant Pragandu jde v plné míře nahradit sanytrem s míchaným se solí a cukrem. Na 1 kg kuchyňské soli se dává 6 gramů sanytru a 3 gramy cukru moučka.
;)
Nerad s tebou ve věcech kulinářských nesouhlasím - ale dusitan dusičnanem fakt nenahradíš...
;)
Ano, sanytr maso zvláční - ale je dost jedovatý - to už si můžeš maso rovnou naložit do NPK...
:lol:

Napsal 15 lis 2017 16:39
od Mudr.Lant
Zadecky Když je v receptu uvedeno že mám maso naložit do sole Praganda, co se stane pokud použiji normální sůl? Čím je Praganda oproti normální soli jiná?
Název Praganda nahrazuje slovo rychlosůl a to znamená, že maso je v krátkém čase (3-5 dnů) připraveno k dalšímu zpracování.Naložením masa pouze do kuchyňské soli a moučkového cukru, se prodlužuje jeho doba na 3-6 týdnů.

Napsal 15 lis 2017 16:43
od Mudr.Lant
mowla ;)
Nerad s tebou ve věcech kulinářských nesouhlasím - ale dusitan dusičnanem fakt nenahradíš...
;)
Ano, sanytr maso zvláční - ale je dost jedovatý - to už si můžeš maso rovnou naložit do NPK...
:lol:
Když to tak vezmeš, i do NPK by se to dalo naložit, ale tam jsou jiné příměsi, které by nám nechutnaly a pokud si zjistíš něco o E 252, dojdeš k závěru, že není tak jedovatý jak píšeš.

Napsal 15 lis 2017 16:50
od mowla
Mudr.Lant Název Praganda nahrazuje slovo rychlosůl a to znamená, že maso je v krátkém čase (3-5 dnů) připraveno k dalšímu zpracování.Naložením masa pouze do kuchyňské soli a moučkového cukru, se prodlužuje jeho doba na 3-6 týdnů.
Praganda je obchodní značkou rychlosoli...
A cca 5 % cukru proces značně urychlí...
Záleží, samozřejmě, na mase a účelu naložení - třeba maso na domácí šunku, nakrájené na nevelké kusy a poté uvařené, lze použít už po oněch 5 dnech marinování...
;)
Samozřejmě nevím, co Zadecky zamýšlí - ale já jsem nikdy nepoužíval rychlosůl ani na domácí uzení... I ten dusitan je dost jedovatej...
;)

Napsal 15 lis 2017 16:53
od mowla
Mudr.Lant Když to tak vezmeš, i do NPK by se to dalo naložit, ale tam jsou jiné příměsi, které by nám nechutnaly a pokud si zjistíš něco o E 252, dojdeš k závěru, že není tak jedovatý jak píšeš.
;)
No jo no...
Já si vařím - pokud možno, bez E...
;)

Napsal 15 lis 2017 17:07
od Mudr.Lant
mowla ;)
No jo no...
Já si vařím - pokud možno, bez E...
;)
I já se tak snažím, ale někdy použít chemii je nutné, aspoň v domacím kuchtění.