Na můj pozemek padá listí ze sousedova stromu
Na můj pozemek padá listí ze sousedova stromu
Musím uklízet listí ze sousedova stromu které padá na můj pozemek, nebo je povinný si jej odstranit on z mého pozemku?
Vše, co spadne ze sousedova stromu na váš pozemek, je vaše (§1016 NOZ). Takže si ho uklidíte sám.
Druhá věc je, že z toho důvodu můžete požádat souseda, aby zkrátil větve svého stromu tak, aby z něj plody, listí a větve na váš pozemek nepadaly a pokud to soused v přiměřené době(?) neučiní, můžete větve (a dokonce i kořeny!), které zasahují na/nad váš pozemek, odstranit vy sám.
Druhá věc je, že z toho důvodu můžete požádat souseda, aby zkrátil větve svého stromu tak, aby z něj plody, listí a větve na váš pozemek nepadaly a pokud to soused v přiměřené době(?) neučiní, můžete větve (a dokonce i kořeny!), které zasahují na/nad váš pozemek, odstranit vy sám.
Prostě to je příroda.Na můj pozemek také padá listí ze dvou obrovských jasanů.V Říjnu a listopadu začnou vát východní větry a tak mám o práci postaráno.Na druhou stranu ale zase v parným létě poskytují příjemný stín.To z čeho mám větší obavy je to že nekontrolovaně padají poměrně silné větve a tak vnoučata a příchozí vždy varuji ať se zbytečně nezdržují v nebezpečném pásmu.Člověk nikdy neví.Na druhou stranu zase moje třešeň zásobuje listím souseda kterému to vítr také servíruje.Ale člověk to musí brát z té lepší stránky.Zadarmo mu padá organický materiál na kompost.A potom je to otázka jenom podzimu .A nestojí za to narušovat sousedské vztahy prkotinami.