Stránka 1 z 1
Ostření kosy na brusce?
Napsal 30 lis 2017 11:24
od ramín
Stane se něco když kosu nenabrousím brouskem ale projedu jí na brusce?
Napsal 30 lis 2017 11:49
od Mudr.Lant
Bruskou zničíš kosu. To je můj názor, názor pracujícího s kosou.
Napsal 30 lis 2017 11:59
od satam
Ano, kosu zničíš, protože ostří je extrémně tenké a při pokusu o broušení na brusce se velmi rychle přehřeje, čímž se odkalí a ztratí své vlastnosti včetně ztráty ostrého břitu.
Napsal 30 lis 2017 12:22
od ramín
Ještě že jsem se napřed zeptat. Tak dík a jdu to udělat ručně.
Napsal 30 lis 2017 16:00
od Sandra
Můj děda moc dobře věděl proč kosu vždy naostřit ručně brouskem. Je to pracnější ale kvalitní. Co si pamatuji tak nosil ještě takovou nádobku s vodou do které brousek namáčel aby se vždy vyplavily jemné špony. Dodnes slyším ten zvuk jako vždy pod okny brousil kosu :-).
Napsal 30 lis 2017 17:41
od dabač
Pokad se jedná o klasickou kosu tak ta se nejdříve musí tak zvaně naklepat .To znamená vytáhnout ostří aby bylo dostatečně tenké.potom se brousí brouskem který má podlouhlý tvar a nejlépe z přírodního kamene.Pokud se používá klasický karborundum tak ten je vhodný použít tehdy když už kosa je poměrně opotřebená.Zpravidla před naklepáním.