Stránka 1 z 1

Dá se udit habrem?

Napsal 03 pro 2017 08:40
od Mudr.Lant
I když se uzením zabývám spousta let, nikdy jsem nepřišel k habru, ale nyní jsem objevil několik polen v palivovém dřevě a chtěl bych ho použít na uzení. Máte někdo nějaké zkušenosti - udit habrem?

Napsal 03 pro 2017 09:04
od dabač
Také jsem jednou udil habrem.Žádný rozdíl ale v kvalitě jsem nepozoroval.Je to stejný jako buk.

Napsal 03 pro 2017 09:27
od Mudr.Lant
dabač Také jsem jednou udil habrem.Žádný rozdíl ale v kvalitě jsem nepozoroval.Je to stejný jako buk.
Udil jsi pouze habrem, nebo si k němu něco přidával?

Napsal 03 pro 2017 16:32
od dabač
Určitě jenom habrem asi ne ale byly to docela metrové kusy hranolu ale takové které se nedaly použít ke zpracování.Ale upřímně řečeno je to už hodně roků tak že můj poznatek už nebude relevantní ale bylo to jako uzení bukem.Ono v podstatě kromě vrby a jívy se dá udit každým suchým listnáčem.Já jsem to tolik neřešil.Když nebyl buk tak klidně třešní švestkou,olší a pod.Ale přiznám se že moje první uzení bylo takové že to ani pes nežral .Holt dehet.Ale chybama se člověk učí.Pravda je ta že tenkrát se člověk pokud neměl dobrého řezníka který nebyl lakota se podělit o zkušenosti tak to byl pokus omyl.Někdy dost drahý.

Napsal 03 pro 2017 18:17
od Mudr.Lant
dabač Určitě jenom habrem asi ne ale byly to docela metrové kusy hranolu ale takové které se nedaly použít ke zpracování.Ale upřímně řečeno je to už hodně roků tak že můj poznatek už nebude relevantní ale bylo to jako uzení bukem.Ono v podstatě kromě vrby a jívy se dá udit každým suchým listnáčem.Já jsem to tolik neřešil.Když nebyl buk tak klidně třešní švestkou,olší a pod.Ale přiznám se že moje první uzení bylo takové že to ani pes nežral .Holt dehet.Ale chybama se člověk učí.Pravda je ta že tenkrát se člověk pokud neměl dobrého řezníka který nebyl lakota se podělit o zkušenosti tak to byl pokus omyl.Někdy dost drahý.
Já to tedy zkusím, že budu přidávat k olši trochu toho habru.
Nemysli si, já taky zneuctil pár kilo masa a klobás, a když to vezmu zpátky, tak vlastní blbostí.

Napsal 03 pro 2017 18:23
od dabač
Prostě tok to je není nad vlastní zkušenost.

Napsal 03 pro 2017 18:51
od mowla
Mudr.Lant Já to tedy zkusím, že budu přidávat k olši trochu toho habru.
Nemysli si, já taky zneuctil pár kilo masa a klobás, a když to vezmu zpátky, tak vlastní blbostí.
Olše není úplně ideální, lepší je tvrdé husté dřevo - buk, dub, klidně i habr (je fajn, vyzkoušeno)...
Nevhodný je ořech a kaštan, naopak ovocnany jsou lahůdkou...
;)
Jeden známý osobně vyzkoušel, že jinak výborný buk nesmí být nalakovaný - údil starými parketami...
Já zase, že na studené uzení musíš mít opravdu suché dřevo, zadehtoval jsem maso i udirnu...
:lol:

Napsal 03 pro 2017 19:16
od Mudr.Lant
mowla Olše není úplně ideální, lepší je tvrdé husté dřevo - buk, dub, klidně i habr (je fajn, vyzkoušeno)...
Nevhodný je ořech a kaštan, naopak ovocnany jsou lahůdkou...
;)
Jeden známý osobně vyzkoušel, že jinak výborný buk nesmí být nalakovaný - údil starými parketami...
Já zase, že na studené uzení musíš mít opravdu suché dřevo, zadehtoval jsem maso i udirnu...
:lol:
Tak vidíš, já mám olši oblíbenou a střídám ji s bukem, popřípadě s břízou. Dřevo z ovocných stromů je dobré, přiznávám, ale na celou dobu nikoliv.

Napsal 03 pro 2017 19:28
od mowla
Mudr.Lant Tak vidíš, já mám olši oblíbenou a střídám ji s bukem, popřípadě s břízou. Dřevo z ovocných stromů je dobré, přiznávám, ale na celou dobu nikoliv.
Břizu jsem ještě nezkoušel...
Ovocnany klidně i na celé uzeni, ale jen zatepla.
Navíc je jich škoda, ovocné dřevo se blbě shání...
;)
Na konec - jalovec...
;)