Kolik alkoholu se vyvaří při vaření?
Napsal 17 pro 2017 09:38
Pokud udělám například omáčku na víně, kolik alkoholu se vyvaří a kolik zůstane? Mohu si takovou omáčku dát i děti? Nebo se všechen alkohol nevyvaří?
Všeobecná poradna - auto moto - dům a byt - zahrada - vaření - zdraví - sport - PC - kutilství - společnost - móda - zvířata.
https://www.24poradna.eu:443/
... tak na co se tam vůbec dává! To bych ho raději vypil surový!mowla Pokud se pokrm vaří dostatečně dlouho, nezbude tam žádný alkohol...
Např. - začne-li vřít voda, alkohol už tam není (ten vře při výrazně nižší teplotě).
Takže bez problému můžeš takovou omáčku dávat i dětem (otázkou je, bude-li jim chutnat).
Alkohol - typicky víno či vinná pálenka se přidává kvůli tomu, co se neodpaří (taky proto se vaří z kvalitního), ale nedává se tam toho moc - podobně, jako koření...Mudr.Lant ... tak na co se tam vůbec dává! To bych ho raději vypil surový!
Tak to už ti vůbec nerozumím.mowla Alkohol - typicky víno či vinná pálenka se přidává kvůli tomu, co se neodpaří (taky proto se vaří z kvalitního), ale nedává se tam toho moc - podobně, jako koření...
Tak polopatisticky...Mudr.Lant Tak to už ti vůbec nerozumím.
Já se bavil o víně, ale ty uvádíš dvě věci v rozporu. To ostatní mne nezajímá.mowla Tak polopatisticky...
![]()
a) macerování v alkoholu - pokud jsem si vědom, používá se v teplé kuchyni jen na zkřehnutí masa před další úpravou, tam je alkoholu relativně hodně a opravdu se všechen nevytratí (maso se maceruje proto, aby tepelná úprava byla krátká)
b) 'něco' na víně (brandy, grapě...) - jde o dlouhodobou tepelnou přípravu (pečení, dušení, vaření, gratinování...) a alkohol se používá jako dochucovadlo (koření) - dává se jej málo (relativně, vůči množství dalších surovin) a během přípravy se zcela vytratí (zbude právě jen aroma a chuť)
c) flambování - dělá se až na konec a používá se silný alkohol, ale používá se jej tak málo, že se dílem odpaří a dílem shoří - pozůstatek alkoholu v pokrmu je nevýznamný
Už?
V tom případě uveď, co tvrdím v rozporu - já to nevidím...Mudr.Lant Já se bavil o víně, ale ty uvádíš dvě věci v rozporu. To ostatní mne nezajímá.
mowla V tom případě uveď, co tvrdím v rozporu - já to nevidím...
![]()
![]()
Pokud se pokrm vaří dostatečně dlouho, nezbude tam žádný alkohol...mowla Alkohol - typicky víno či vinná pálenka se přidává kvůli tomu, co se neodpaří (taky proto se vaří z kvalitního), ale nedává se tam toho moc - podobně, jako koření...
OK, opravím to - poté, co se pokrm vaří dostatečně dlouho, nezbude tam prakticky žádný alkohol...Mudr.Lant Pokud se pokrm vaří dostatečně dlouho, nezbude tam žádný alkohol...