Stránka 1 z 1

Ztupí se nůž horkou vodou?

Napsal 19 led 2018 14:37
od Wikan
Občas míchám třeba vařící brambory kvalitním nožem, může se ztupit nebo jinak poškodit?

Napsal 19 led 2018 14:48
od mowla
Wikan Občas míchám třeba vařící brambory kvalitním nožem, může se ztupit nebo jinak poškodit?
WTF???
Něco míchat kvalitním nožem???
Si děláš pr*del, ne???
UUUaaa...
Nezasloužíš si kvalitní nůž, u kdyby sis na nej vydělal...
!!!
___
K otázce...
Ano, nůž tímto poškodis - vyhřeje se a přestane držet ostří.
Takže takový nuž víceméně zničíš - pak jej bez problémů můžeš používat k míchání polévek...
Třeba tím zničíš i hrnce..
___
Pak by bylo vhodné, abys
- zahodil svou výbavu
-zahodil svou ignoranci
- si našel nevěstu s rozsáhlou a kvalitní výbavou
___
VarB - potkal nozire, ten ti dá presdrzku rovnou...
:lol:

Napsal 19 led 2018 15:36
od Mudr.Lant
mowla WTF???

___
K otázce...
Ano, nůž tímto poškodis - vyhřeje se a přestane držet ostří.
Takže takový nuž víceméně zničíš - pak jej bez problémů můžeš používat k míchání polévek...
Třeba tím zničíš i hrnce..
___

=================================================
Tak já, v tomto případě zničil své nože, protože se ostří vyhřálo tím, že ovarové maso jsem porcoval hned po vyjmutí z horké polévky a nejhorší, co jsem udělal, že jsem horkou pečeni (200°C) krájel na porce. Nu, holt budu mít něco na míchání v hrnci!

Napsal 19 led 2018 15:39
od mowla
Mudr.Lant
Mas rad sve noze???
Nedělej to...

Lerdaze bys měl nože 'prastaré', kované...
;)

Napsal 19 led 2018 15:42
od Mudr.Lant
mowla Mas rad sve noze???
Nedělej to...
Ne, že bych byl zvědavý. Máš k porcování speciální nože, který vydrží bez poškození mnou zmíněnou teplotu? Poraď. koupím.

Napsal 19 led 2018 15:50
od mowla
Mudr.Lant Ne, že bych byl zvědavý. Máš k porcování speciální nože, který vydrží bez poškození mnou zmíněnou teplotu? Poraď. koupím.
Aaaale prdlajs..
Mám jeden (no, asi tři) takové nože...
;)
Porcování pečeně není míchání brambor, polévky, omáčky...
___
Hele - jsi profík, nedělej, že nevíš, o čem píšu...
:lol: :lol: :lol:
___
BTW - pokud opravdu nevíš, doporučuji tvé pozornosti nože WMF, ale ty 'lepší'...
;)

Napsal 19 led 2018 15:53
od Mudr.Lant
mowla Aaaale prdlajs..
Mám jeden (no, asi tři) takové nože...
;)
Porcování pečeně není míchání brambor, polévky, omáčky...
___
Hele - jsi profík, nedělej, že nevíš, o čem píšu...
:lol: :lol: :lol:
___
BTW - pokud opravdu nevíš, doporučuji tvé pozornosti nože WMF, ale ty 'lepší'...
;)
Ale vím co píšeš, hlavně tu hloupost, cituji: Ano, nůž tímto poškodis - vyhřeje se a přestane držet ostří.
Takže takový nuž víceméně zničíš - pak jej bez problémů můžeš používat k míchání polévek...
Třeba tím zničíš i hrnce..

Napsal 19 led 2018 15:56
od Mudr.Lant
Ona už tu byla podobná otázka: https://www.24poradna.eu/topic13080.html :lol:

Napsal 19 led 2018 16:39
od satam
mowla Ano, nůž tímto poškodis - vyhřeje se a přestane držet ostří.
Teplota "vyhřátí" nože je daleko vyšší, než tady uváděné teploty vaření a pečení. Běžné kuchyňské teploty (do cca 250°C) nejsou schopny způsobit "vyhřátí" nože.

Napsal 19 led 2018 21:36
od mowla
Asi takto, cituji: "Na co ještě klade David Izák velký důraz, to je způsob mytí nožů. A vyhrává jednoznačně ruční mytí. „Nůž nikdy nesmí přijít do myčky! Důvod je jednoduchý - při teplotě, která dosahuje při konečném oplachu až 85 °C změkne ostří doslova jako mýdlo. Prostě se pak pod tlakem na potravinu ohýbá a nekrájí,“ varuje před zničením nožů mytím v myčce zkušený kuchař."
___
No - každý si se svými noži dělejte, co uznáte za vhodné...
:lol:

Napsal 20 led 2018 05:18
od satam
mowla "Na co ještě klade David Izák velký důraz, to je způsob mytí nožů. A vyhrává jednoznačně ruční mytí. „Nůž nikdy nesmí přijít do myčky! Důvod je jednoduchý - při teplotě, která dosahuje při konečném oplachu až 85 °C změkne ostří doslova jako mýdlo.
Asi takto: David Izák je vůl. Možná dobrý kuchař, ale o materiálech nemá ani šajn, jinak by tenhle blábol nemohl napsat.
Z čehopak se asi vyrábějí třeba ostří obráběcích nástrojů, na kterých při obrábění vznikají řádově daleko vyšší teploty, než je Izákem zmiňovaných 85°C???
Izák mluví patrně o nožích nejlevnější cenové kategorie, které se nevyrábějí z kvalitní oceli, ale ze "sraček".

Napsal 20 led 2018 09:24
od dabač
Pokud si něco zjistíte o kalení a popouštění ocelí tak Satam má pravdu a ten Izák je opravdu vůl.V myčce podle mně působí na tupení nožů abrazivum.Proto řeznické nože se jenom otírají.I když k dané otázce míchání kudlou brambory?Proti gustu....

Napsal 20 led 2018 09:49
od mowla
satam Izák mluví patrně o nožích nejlevnější cenové kategorie, které se nevyrábějí z kvalitní oceli, ale ze "sraček".
To info mám primárně od nožíře (Hofman z Hluboké - ale jeho citát jsem nenašel na webu)...
;)
Ale jak píšu - každý ať se ke svým nožům chová dle libosti...
___
Jen - pro info Dabače - v myčkách se nepoužívá abrazivum, ale louh sodný, takže oceli mohou reznout, sklo matnět, hliník zčerná (až do sežrání).
;)

Napsal 20 led 2018 09:54
od satam
mowla To info mám primárně od nožíře (Hofman z Hluboké - ale jeho citát jsem nenašel na webu)...
;)
Ale jak píšu - každý ať se ke svým nožům chová dle libosti...
___
Jen - pro info Dabače - v myčkách se nepoužívá abrazivum, ale louh sodný, takže oceli mohou reznout, sklo matnět, hliník zčerná (až do sežrání).
;)
Bez komentáře. Další diskuze je bezpředmětná. :lol: :lol: :lol: