Stránka 1 z 1
Jak správně udit?
Napsal 29 led 2018 10:10
od Marie V.
Jak je to s hořením dřeva při uzení? To se zapálí potom sfoukne a nechá jen doutnat? To přece během chvíle musí vyhasnout.
Napsal 29 led 2018 10:23
od mowla
1. musíš udírnu roztopit (vysušit vlhkost, vypálit nečistoty - pokud neudíš denně, vždycky se najdou)
2. najet udírnu na teplotu uzení (podle toho, co udíš a jak to chceš udit)
3. body 1 a 2 ti vytvoří hromádku (hromadu) žhavých uhlíků, na kterých poté udící dřevo doutná
BTW - nic se "nesfoukne" - teplotu uzení (mocnost hoření) reguluješ na přívodu vzduchu.
Napsal 29 led 2018 11:01
od Mudr.Lant
Jak píše Mowla, udírnu je třeba zbavit pavučin a pavouků a dobře vyhřát na provozní teplotu. Podle typu udírny (zděná, plechová, dřevěná...) je doba rozehřátí různá...třeba zděná se nahřívá i několik hodin (záleží na okolní teplotě), zatímco dřevěná chvíli. S plechovou a neizolovanou bych v tuto chvíli nepoužíval - dehtovala by.
Pokud máš dostatek tvrdého dřeva, maso v udírně, a dostatečný prostor na přikládání, můžeš vložit i několik polen a poté, jak opět píše Mowla, reguluješ tah udírny a tím i hoření dřeva, které vydrží i dvě i více hodiny.
Napsal 29 led 2018 12:22
od Marie V.
Děkuji mnohokrát oběma za vysvětlení.
Napsal 29 led 2018 12:24
od mowla
Marie V. Děkuji mnohokrát oběma za vysvětlení.
Není zač - a přeju dobrou chuť...
Napsal 29 led 2018 12:58
od Mudr.Lant
Marie V. Děkuji mnohokrát oběma za vysvětlení.
Jo, teorie je jiná, než praxe.