Stránka 1 z 1

Jak namnožit droždí?

Napsal 24 úno 2018 08:30
od Zlatka B.
Jak to dělají v pekárně že mají stále stejné droždí? Toho vždy nějak namnoží?

Napsal 24 úno 2018 08:49
od Mudr.Lant
Byl bych rád, kdybys trošičku upřesnila dotaz.

Napsal 24 úno 2018 10:56
od Martina B..
Každé pekařství používá své vlastní droždí. Jak ho ale množí?

Napsal 24 úno 2018 11:04
od Mudr.Lant
Vyhledal jsem výrobu kvasnic a vkládám zde:

Výroba droždí začíná v laboratoři v malé zkumavce o objemu jen několika mililitrů. Kvasinková buňka pomocí cukru z melasy za přítomnosti kyslíku a přídavku živin rychle roste a pomnožuje se. V několika stupních kvašení se postupně získává požadované množství droždí.

Po oddělení zbytků melasy a živin vzniká kvasničné mléko. Z něj už jenom zbývá odstranit vodu a droždí se může zabalit, uskladnit v chladu a následně rozvézt k zákazníkům.

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/encyk ... a--1668897

Napsal 25 úno 2018 13:50
od dabač
Jenom doplním.Pokud se jedná o chlebový kvásek tak ten si pekárny dělají sami.Používá se při kynutí chleba.Kvásek si můžeš při dodržení některých postupů vyrobit doma.Z kvásku se také vaří tak zvané Kyselo.Pokud si na něj zvykneš tak je to dobré a výživné menu.Zpravidla to byla hlavní potravina horalů v Podkrkonoší a okolí.