Umí mráz zničit ocel?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata.
Randýsek

Umí mráz zničit ocel?

Nový příspěvek od Randýsek » 03 bře 2018 14:28

Říká se, že mráz dělá ocel křehkou. Jak je možné, že nepraskne poloosa nebo jiná součast u auta?

satam
zkušení rádci
Příspěvků 6475
Registrován 27 úno 2017 13:17

Nový příspěvek od satam » 03 bře 2018 14:36

Patrně narážíte na praskání kolejnic. Kolejnice totiž ve své délce nemají, kam "uhnout" a díky tomu dojde k jejich ohýbání (v létě) popř. praskání a lámání (v mrazech v zimě). U součástí aut je situace jiná.
A odpověď na váš titulek? Ne, mráz sám o sobě ocel zničit neumí.

dabač
člen
Příspěvků 2273
Registrován 06 črc 2016 14:10

Nový příspěvek od dabač » 03 bře 2018 14:37

To mají konstruktéři spočítané aby to neprasklo.Ono jde také o to jaký mráz máš na mysli.Nějakých mínus dvacet nic není.Pravda ale ke ta že na příklad svařování oceli se na mrazu nedělá.Protože vzniká velké vnitřní pnutí a svary praskají.

Randýsek

Nový příspěvek od Randýsek » 03 bře 2018 19:11

Ne, na koleje jsem v žádném případě nemyslel. Doslechl jsem se, že zloději používají mrazící spreje, kterým postříkají například zámek, podchladí a úderem nějakým předmětem zámek, tedy ocel, zničí - rozlomí!
A tak jsem si myslel, že mráz může poškodit zmiňovanou poloosu.

satam
zkušení rádci
Příspěvků 6475
Registrován 27 úno 2017 13:17

Nový příspěvek od satam » 03 bře 2018 19:21

Randýsek Ne, na koleje jsem v žádném případě nemyslel. Doslechl jsem se, že zloději používají mrazící spreje, kterým postříkají například zámek, podchladí a úderem nějakým předmětem zámek, tedy ocel, zničí - rozlomí!
A tak jsem si myslel, že mráz může poškodit zmiňovanou poloosu.
To, co uvádíte, je sice pravda, ale chybí tam 2 podstatné věci: Zloději zmrazují tekutým dusíkem na jiné teploty, než je normální mráz, až kolem -200°C, no a pak je to o tom úderu ;)

mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 03 bře 2018 19:24

Randýsek ... že zloději používají mrazící spreje, kterým postříkají například zámek, podchladí a úderem nějakým předmětem zámek, tedy ocel, zničí - rozlomí!
Ano - to je pravda - ale
1.ocel není zničena rozlomena) mrazem, ale úderem
2. jedná se o teplotu okolo -160° až -170° C
3. jedná se o překalené velmi tvrdé oceli (odolné proti přeříznutí) - na mechanicky namáhané díly (třeba ty poloosy) se používají jiné oceli
;)

Randýsek

Nový příspěvek od Randýsek » 03 bře 2018 19:26

Mowla, aha a dík! :-y :-pa

mowla
člen
Příspěvků 6210
Registrován 13 črc 2017 16:26

Nový příspěvek od mowla » 03 bře 2018 19:29

Randýsek Mowla, aha a dík! :-y :-pa
Není zač...
;)