Předem děkuji za jakoukoliv reakci
Poznámka majitele:
Jako admin encykloprdie.cz mám dobré zkušenosti s Zdravestravovani.cz a proto je doporučuji.

Nevím, jestli jsi odpůrcem Pragandy (rychlosoli) nebo klasického nakládání masa.Udič Díky za odpověď. Moc si toho cením. Ještě se chci zeptat na dvě věci.
Do čeho máš vyzkoušené bůček nakládat a na jak dlouho, a jestli vydrží po uzení i v pokojové teplotě třeba dva dny.
mowla 1. Pragandu koupis v některých potravinách, v drogeriích. ..
Já ji ale nepoužívám - pokud je špatné počasí (příliš teplo), použiju cukr - asitak desetinu co soli).
2. Lák - cca 0,5 - 1 kg (podle toho, o jake jde maso; na bucek cca to kilo) soli na 10 litrů prevarene vody, naložit na 2 - 4 týdny (podle pocasi), během marinování aspoň 1x přeložím.
a) pokud se mi s tim chce hrát, v rámci převareni vody v ni vyvarim bobkový list a nové kořeni
b) na některe maso je vhodný i česnek - do laku lepe suseny
c) 10 litrů láku stači při dobrem uskladani tak na 50 kilo masa
3. Udim buďto zastudena a nebo za horka
a) zastudena - při teplotě cca 20° - 25° několik dnu (podle masa a velikosti srutek, nejkratší jsou kosti - tak 48 hodin; nejdelší čisté sádlo - tak týden az deset dnu) - studené uzení má výhodu v tom, že produkt vydrží při pokojove teplotě i několik měsíců, ale je vhodné maso před snezenim tepelne upravit
b) za horka - několik hodin (podle masa a velikosti srutek) - cca 5 - 20 při teplotě okolo 70° C, na závěr tak hodinu okolo 100°, na závěr tak na půlhodinu přidávám jalovec - maso je k okamžité konzumaci, v pokojový teplotě vydrží několik dnu (řekněme 2-3 tydny)
4. Aby ti uzene vydrzelo, nesmí se zapařit - musíš během skladování mit srutky volne zavesene ideálne v pruvanu (během chladnutí je to nutne).
5. Ten teploměr si pořiď. ..
6. Udim na habru či buku, mam-li, přidávám jabloň, na závěr někdy jalovec (jednou jsem rozmarile ztopil rozmaryn) - ten čerstvý. ..
Vzdy na dobře proschlém a odkornenem dřevu.
________
Doktor ti napíše sve poznatky - a mas cele léto co zkoušet a testovat...